«Η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αυτοάμυνας στη Μεσόγειο»

Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να παρέμβει εάν ένα πλοίο υπό την προστασία της δεχτεί επίθεση στη Μεσόγειο Θάλασσα, δήλωσε ο  Yucel Acer, επικεφαλής του Τμήματος Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας Yildirim Beyazit. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον τούρκο Νομικό  Beyazit,  οποιαδήποτε παρέμβαση άλλων χωρών στα εμπορικά πλοία που πηγαίνουν στη Λιβύη από την Τουρκία δεν μπορεί να είναι νόμιμη. Ο ίδιος είναι συγγραφέας του βιβλίου «The Aegean

Maritime Disputes and International Law». 

Ο Acer είπε, πως σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας δεν ισχύει στα διεθνή ύδατα.

Αναφερόμενος στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που εγκρίθηκε το 1982, ο  Acer είπε ότι η ανοικτή θάλασσα είναι οι περιοχές που όλες οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα είτε έχουν ή όχι ακτές.

«Οι  ελευθερίες που έχουν αυτές οι χώρες αφορούν ελευθερία μεταφοράς, ελευθερία πτήσης πάνω από την ανοικτή θάλασσα, ελευθερία τοποθέτησης υποβρυχίων καλωδίων και αγωγών, ελευθερία κατασκευής τεχνητών νησιών και άλλων εγκαταστάσεων που επιτρέπονται από το διεθνές δίκαιο, την ελευθερία της αλιείας και την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας », είπε.

Τόνισε ότι σε αυτό το πλαίσιο, πως η Τουρκία, είτε έχει ανακηρύξει αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) είτε όχι, έχει σίγουρα το δικαίωμα να προστατεύει τα πλοία της στην ανοικτή θάλασσα».

Ο Acer είπε, κατά κανόνα, κάθε πλοίο (πολιτικό, στρατιωτικό, ιδιωτικό ή επίσημο) στην ανοικτή θάλασσα υπόκειται σε νομοθετικές, εκτελεστικές και δικαστικές εξουσίες της χώρας για την οποία έχει επισημανθεί.

Εξαιρέσεις

Σχετικά με τις συνθήκες που νομιμοποιούν μια επέμβαση στα διεθνή ύδατα, ο Acer είπε πως απαγορεύεται μεταξύ άλλων η διακίνηση σκλάβων και ναρκωτικών, η πειρατεία ή η μη εξουσιοδοτημένη μετάδοση από την ανοικτή θάλασσα.

«Εάν το πλοίο δεν έχει εθνικότητα ή φέρει ξένη σημαία ή αρνείται να δείξει τη σημαία του ή σχετίζεται με τουλάχιστον μία από τις προαναφερθείσες καταστάσεις εγκληματικότητας», είπε, μπορεί να γίνει παρέμβαση.

Ο Acer είπε, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, τέτοιες παρεμβάσεις ονομάζονται «δικαίωμα επίσκεψης» (Right of visit).

Όταν είναι εξουσιοδοτημένο στρατιωτικό προσωπικό επί του σκάφους, έχουν μόνο το δικαίωμα να ελέγξουν το έγγραφο ή το φορτίο που σχετίζεται με την υποψία », είπε.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, τα επίσημα πλοία που χρησιμοποιούνται για μη εμπορικούς σκοπούς και πολεμικά πλοία έχουν ασυλία.

Ως εκ τούτου, ο Acer τόνισε ότι οποιαδήποτε παρέμβαση άλλων χωρών σε τουρκικά εμπορικά πλοία που πηγαίνουν στη Λιβύη από την Τουρκία δεν μπορεί να είναι νόμιμη.

Δικαίωμα αυτοάμυνας

Ο Acer είπε πως σε περίπτωση πιθανής επέμβασης, το κράτος προστασίας ή το κράτος σημαίας αποκτά το δικαίωμα αυτοάμυνας.

«Σε περίπτωση παράνομης επέμβασης, τα τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν το δικαίωμα να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πλοίων που φέρουν τη σημαία της Τουρκίας», είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία μπορούν να ανταποκριθούν με τα απαραίτητα στρατιωτικά μέτρα εάν προκύψει ανάγκη.

«Εάν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η παρέμβαση γίνεται για πολιτικό σκοπό, είναι επίσης δυνατό να ξεκινήσει ποινική δικαστική διαδικασία εναντίον του παρεμβαίνοντος προσωπικού», πρόσθεσε ο Acer.

Είπε ότι οποιαδήποτε επέμβαση σε πλοίο με σημαία Τουρκίας θεωρείται δικαιοδοσία των τουρκικών αρχών.

Όταν είναι εξουσιοδοτημένο στρατιωτικό προσωπικό επί του σκάφους, έχουν μόνο το δικαίωμα να ελέγξουν τα έγγραφα ή το φορτίο που σχετίζεται με την υποψία», είπε.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, τα επίσημα πλοία που χρησιμοποιούνται για μη εμπορικούς σκοπούς και πολεμικά πλοία έχουν ασυλία.

Επιχείρηση Ειρήνη

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη νομιμότητα της επιθεώρησης τουρκικών σκαφών στη Μεσόγειο Θάλασσα στο πλαίσιο της Επιχείρησης Irini, την οποία ξεκίνησε η ΕΕ τον Μάρτιο για να επιβάλει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Ο Acer είπε ότι αυτό που έχει σημασία στην ανοικτή θάλασσα είναι ο έλεγχος του κράτους σημαίας.

«Εάν το κράτος σημαίας κάνει μια επιθεώρηση, κατ 'αρχήν, δεν θα υπάρχει κενό», πρόσθεσε.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι εάν ένα κράτος πιστεύεται ότι παραβιάζει το εμπάργκο, η ανοικτή θάλασσα δεν είναι κατάλληλη για αυτές τις επιθεωρήσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να δοκιμαστούν άλλες μέθοδοι χωρίς να προσβληθούν τα δικαιώματα κυριαρχίας των κρατών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Διμερείς συμφωνίες και εμπάργκο

Διευκρίνισε ότι το εμπάργκο όπλων ισχύει μόνο για τη μεταφορά παράνομων όπλων στη Λιβύη και όχι εκείνων που αποστέλλονται στη νόμιμη αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της χώρας βάσει διαφόρων συμφωνιών ασφαλείας.

«Από αυτή την άποψη, οποιαδήποτε επιθεώρηση των τουρκικών πλοίων δεν θα είναι νόμιμη. Διότι, η συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών στις 28 Νοεμβρίου 2019 », δήλωσε ο Acer.

Ανέφερε ότι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ ένιωσε την ανάγκη μιας τέτοιας επιχείρησης να πηγάζει από πολιτικούς λόγους και όχι από νομιμότητα και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια.

Keywords
Τυχαία Θέματα