Η θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος για το όνομα της πΓΔΜ

Ούτε «Μακεδονία», ούτε παράγωγο στο όνομα της πΓΔΜ, η θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος

Θέση αναφορικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ πήρε σήμερα η Εκκλησία της Ελλάδος με ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

«Η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με τον λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας, από αρχαιοτάτων χρόνων, γι΄ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου “Μακεδονία” ή παραγώγου

του, ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης Εκκλησίας της “Μακεδονίας”» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος σημειώνει ότι αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να κρατήσει υπεύθυνη στάση και να κατανοήσει τις ανησυχίες της Εκκλησίας αλλά και του οικουμενικού Ελληνισμού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της δεύτερης ημέρας συνεδρίας της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, δήλωσε: «Όλοι παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και αγωνία αυτή την υπερκινητικότητα για το θέμα της Μακεδονίας, επομένως και η Εκκλησία έχει κάθε δικαιολογία να ενδιαφερθεί γι` αυτό το θέμα, γιατί όπως ξέρουμε όλοι μας δεν είναι μόνο θέμα πολιτικό, εθνικό, είναι και θέμα εκκλησιαστικό, Εκκλησίας».

Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχει ζήτημα με την ονομασία της Εκκλησίας των Σκοπίων καθώς, όπως είπε, «υπάρχει ο κίνδυνος αυτό που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε από πλευράς, εθνικής, πολιτικής, να μετακυλήσει στον χώρο της Εκκλησίας».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έστειλε επιστολή με τις απόψεις της στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα