Η τεχνολογία λύνει τον γρίφο- Έτσι θα παγιδεύσουν τον «Ορέστη»

Για τον καθοριστικό ρόλο της τεχνολογίας στην εξιχνίαση της υπόθεσης του εγκλήματος στο Μιτσερό μίλησε στο Sigmalive ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας διαδικτύου, Ντίνος Παστός.

Συγκεκριμένα, ο Ντίνος Παστός αναφέρθηκε στην χρήση πολλαπλών διαδικτυακών υπηρεσιών από τον φερόμενο δράστη των δολοφονιών στο Μιτσερό και τις πληροφορίες που μπορούν να αντλήσουν οι Αρχές από αυτές για την δράση του. Είναι γνωστό ότι το Facebook,

το Messenger, το Badoo, το Google κλπ καταγράφουν με λεπτομέρεια τα στίγματα GPS. Σύμφωνα με τον ειδικό, εάν ζητηθούν από τις αρχές αυτές οι πληροφορίες από τις εταιρείες, μπορούν να αντληθούν πληροφορίες για τις κινήσεις του υπόπτου με κάθε λεπτομέρεια.

Ως γνωστόν, ο 35χρονος «ψάρευε» τα θύματά του μέσω της πλατφόρμας γνωριμιών Badoo.

Ο ειδικός για θέματα ασφάλειας διαδικτύου, Ντίνος Παστός, μίλησε στο Sigmalive και εξήγησε για τον τρόπο λειτουργίας της εν λόγω εφαρμογής και για τους κινδύνους που πιθανόν να κρύβει.

Επομένως, μπορεί το Badoo να ήταν το 'εργαλείο' που χρησιμοποίησε ο 35χρονος, ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί και το πιο ισχυρό εργαλείο στα χέρια των Αρχών.

Ακόμα όμως και στην περίπτωση στην οποία ο ύποπτος δεν είχε ενεργοποιημένο το GPS του κινητού του ή είχε κινητό παλιάς τεχνολογίας, υπάρχουν κάποια δεδομένα, τα οποία ούτε μπορεί να αλλοιώσει ούτε μπορεί να απενεργοποιήσει. Πρόκειται για τις πληροφορίες κυψέλης, οι οποίες μπορούν να δώσουν το στίγμα της συσκευής/ών του δράστη και οι τηλεφωνικές εταιρείες δια νόμου είναι υποχρεωμένες να κρατούν για τουλάχιστον έξι μήνες αυτά τα στοιχεία. Σύμφωνα με τον ειδικό, οι εταιρείες μπορούν να διαβάσουν κάθε κίνηση του υπόπτου, εντοπίζοντας το σήμα του κινητού του από τις αντένες από τις οποίες πήρε έλαβε σήμα.

Με τον ίδιο τρόπο, σύμφωνα με τον Ντίνο Παστό, μπορούν να εντοπίσουν και τα θύματα του φερόμενου δράστη. Μπορούν να εντοπίσουν από ποια τοποθεσία έλαβε σήμα το κινητό του θύματος πριν απενεργοποιηθεί. Μάλιστα, αυτή η μέθοδος είχε χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν για άλλες υποθέσεις.

Εκτιμάται πάντως ότι οποιαδήποτε στοιχεία θα βγουν προς τα έξω για την συγκεκριμένη υπόθεση θα βασίζονται στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα. Αυτή την εκτίμηση επιβεβαιώνει η επανασύλληψη του 35χρονου, μετά από αξιολόγηση πληροφοριών οι οποίες αντλήθηκαν από τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα