Η τέχνη του οικονομικού εγκλήματος & η διερεύνηση της απάτης

Οικονομικό έγκλημα και αδικήματα λευκού κολλάρου. Ξέπλυμα μαύρου και βρώμικου χρήματος, εταιρικές απάτες και υπεξαιρέσεις χρημάτων. Μια στιβάδα σάπιων μεθόδων απόκτησης χρημάτων.

Σε μια εποχή όπου η τεχνολογική εξέλιξη και η χρήση του διαδικτύου υποβοηθούν την ανάπτυξη της εγκληματικότητας, το ''Κωνστάντειο Κέντρο Εγκληματολογίας και Δικανικών Επιστημών'' διοργάνωσε σήμερα συνέδριο με θέμα την τέχνη του οικονομικού εγκλήματος και τη διερεύνηση της απάτης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Επικεφαλής Ερευνών του ''Κωνστάντειον Κέντρο Εγκληματολογίας και Δικανικών Επιστημών'', Κωνσταντίνο

Κωνσταντινίδη «Το Κέντρο πήρε την απόφαση, βλέποντας την ευρύτερη εγκληματικότητα να αυξάνεται, να κάνει το συγκεκριμένο συνέδριο γιατί υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα τόσο εξειδίκευσης για να εξιχνιάζονται σωστά τα συγκεκριμένα εγκλήματα, αλλά και πρόληψης συγκεκριμένων εγκλημάτων».

Σκοπός του συνεδρίου η εις βάθος ανάλυση των μορφών του εγκλήματος, προκειμένου να καθίσταται εφικτή η αναγνώριση ενδεχόμενης διάπραξης απάτης στον επιχειρηματικό χώρο, η διερεύνησή της, οι καλές πρακτικές θεραπείας, αλλά κυρίως οι μέθοδοι πρόληψης.. μέθοδοι που, αν και αναγκαίες, πολλές φορές μειώνουν τις ελευθερίες του ατόμου.

«Για παράδειγμα σε έναν οργανισμό ο οποίος έχει αυστηρούς ελέγχους, μπορεί να απαγορεύεται παντελώς η χρήση κινητών τηλεφώνων, ως μέτρο ασφάλεια. Αλλά το δικαίωμα ενός ανθρώπου να επικοινωνήσει με την οικογένειά του, με τα παιδιά του, με τους οικείους του, αμέσως καταργείται. Άρα η πρόληψη έχει αυτή την αδυναμία» πρόσθεσε.

Με την πολυετή πείρα τους στη φαρέτρα, εξαίρετοι επιστήμονες τόσο από την Κύπρο, όσο και από το εξωτερικό, μοιράστηκαν τις γνώσεις τους με το κοινό. Ανάμεσά τους και η Ειδική Πράκτορας Διερεύνησης Διεθνών Οικονομικών Σκανδάλων και Απάτης, Εύη Πούμπουρας.

Όπως δήλωσε η Ειδική Πράκτορας Διερεύνησης Διεθνών Οικονομικών Σκανδάλων και Απάτης, Εύη Πούμπουρας «Όταν σκεφτόμαστε traditional-όπως λέμε στην Αμερική-έγκλημα, σκέφτεσαι το βιασμό ή να κάνεις κακό σε έναν άλλο άνθρωπο. Έτσι βλέπουμε τους εγκληματίες. Όμως η οικονομική απάτη είναι κάτι διαφορετικό και αυτό βαραίνει την οικονομία, βαραίνει την κυβέρνηση, βαραίνει τον κόσμο.

Δηλαδή έχουμε άτομα που έχουν χάσει τη δουλειά τους, άτομα που έχουν υποφέρει, έχουν χάσει τα λεφτά τους».

Η Εύη Πούμπουρας, η οποία εργάζεται στο Λευκό Οίκο και υπήρξε πράκτορας του FBI, ταξίδεψε στην Κύπρο από τη Νέα Υόρκη αποκλειστικά και μόνο για το Συνέδριο.

«Συνήθως δεν πηγαίνω στο εξωτερικό να μιλήσω, αυτά που κάνω τα κάνω στην Αμερική, αλλά επειδή είμαι Ελληνίδα και αγαπάω την Ελλάδα, αγαπάω την Κύπρο, θέλω να προσφέρω κι εγώ κάτι... αυτό το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Κύπρου ή της Αμερικής. Είναι όλου του κόσμου και πρέπει μαζί να δουλέψουμε να το λύσουμε».

Τον Αρχηγό Αστυνομίας εκπροσώπησε ο Χρίστος Χριστοδούλου του Τμήματος Ανιχνέυσεως Οικονομικών Εγκλημάτων του Αρχηγείου Αστυνομίας.

Χορηγός Επικοινωνίας του συνεδρίου ήταν η τηλεόραση ΣΙΓΜΑ, ενώ στο τιμόνι της παρουσίασης και του συντονισμού βρισκόταν ο δημοσιογράφος και Αναπληρωτής Διευθυντής Ειδήσεων του καναλιού, Νικήτας Κυριάκου.

Keywords
Τυχαία Θέματα