Η στιγμή που ο Ζάεφ παραβίασε τη συμφωνία (vid)

Με αποφθέγματα του Αριστοτέλη, του δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, άρχισε την ομιλία του στις Πρέσπες, ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος αντιλαμβανόμενος την έντονη διαφωνία των δύο λαών με την κατ’ αρχήν συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα οι δύο κυβερνήσεις ευχήθηκε και στις δύο πλευρές καλή τύχη.

«Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος», είπε ο κ. Ζάεφ και λίγο αργότερα απηύθυνε μήνυμα σε αυτούς που διαφωνούν με τη συμφωνία. «Η Μακεδονική και η Ελληνική Κοινωνία, οι πολίτες μας επιθυμούν την ειρήνη, τη Δημοκρατία, την κυριαρχία του δικαίου, της ελευθερίας, τα κράτη μας έχουν υποχρέωση να δημιουργούν μια ισότητα μεταξύ των Εθνών».

Ο Ζόραν Ζάεφ θα έπρεπε, με βάση τη συμφωνία να αναφερθεί σε «βορειομακεδονική κοινωνία».

Λίγο αργότερα ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός ανέφερε πως «η ευρωπαϊκή αντίληψη αποτελεί δημοκρατική έκφραση, οι Έλληνες, οι Μακεδόνες, οι Ευρωπαίοι είναι πιο ισχυροί από τους εκφοβισμούς».

Με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί και αναγραφεί στα 20 άρθρα του κειμένου της συμφωνίας, ο κύριος Ζάεφ θα έπρεπε να αναφέρει «…οι Έλληνες, οι Μακεδόνες/πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, οι Ευρωπαίοι είναι πιο ισχυροί από τους εκφοβισμούς».

Κανείς από τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι χειροκρότησαν τον κύριο Ζάεφ όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του, δεν επενέβη για να τον διορθώσει και να τον εναρμονίσει με τη συμφωνία, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στεκόταν στο βήμα δίπλα του, δεν είχε την παραμικρή αντίδραση.

Διεθνολόγοι από την πλευρά της Ελλάδος σχολιάζουν πως οι δηλώσεις Ζάεφ είναι η πρώτη απόδειξη για το πώς θα εξελιχθεί το γλωσσάρι, όλων των γλωσσών, όταν θα γίνεται αναφορά στους πολίτες της «Βόρειας Μακεδονίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα