Η σκακιέρα του ντέρμπι και το σημείο αναφοράς

Με 1-4-2-3-1 ξεκίνησε η Ομόνοια, με 1-3-4-3 ο ΑΠΟΕΛ. Κλειστό παιχνίδι με πολλές μονομαχίες. Η Ομόνοια δυσκολεύτηκε στα πρώτα στάδια να μεταφέρει την μπάλα από πίσω. Ο ΑΠΟΕΛ πίεζε στα ¾ του γηπέδου με αποτέλεσμα να μην μπορεί η Ομόνοια να επιτεθεί οργανωμένα, ταυτόχρονα έγιναν κάποια ατομικά λάθη στη φάση επίθεσης της Ομόνοιας με αποτέλεσμα ο ΑΠΟΕΛ να κερδίσει μπάλες στο αμυντικό 1/3 της Ομόνοιας.

Απέναντι η Ομόνοια, δεν μπορούσε να πιέσει ψηλά, αφού ο ΑΠΟΕΛ έπαιζε με τρία στόπερ και δεν έβγαζε τρίτο παίκτη η Ομόνοια ψηλά για να πιέσει.

Επιθετικά ο ΑΠΟΕΛ προσπάθησε να επιτεθεί με το ανέβασμα των ακραίων μπακ χαφ και τους Σαλάι, Ζαχίντ να κλείνουν προς τα μέσα. Έτσι δημιουργούσαν χώρους στους ακραίους να ανεβούν και ταυτόχρονα ζητούσαν μπάλα μεταξύ των γραμμών της Ομόνοιας.Είχε καλύτερο επιθετικό transition. Έκανε κάποια ρήγματα στον άξονα της Ομόνοιας, αλλά έμεινε στις προϋποθέσεις.

Η Ομόνοια επιτέθηκε κυρίως από δεξιά, αντίθετα δυσκολεύτηκε να κινηθεί από αριστερά, με τον Καντέ να μη ανεβαίνει και τον Λόπεζ να δυσκολεύεται να πλαγιοκοπήσει. Δεν πήραν πρωτοβουλίες οι Μαργκάσα, Σοάρες και μόνο όταν ερχόταν ο Κανού πιο χαμηλά για να οργανώσει μπορπύσαν να επιτεθούν.Αντίθετα από δεξιά επιτέθηκε πιο ορθόδοξα και έκανε 1-2 καλές φάσεις.

Στην επανάληψη ο ΑΠΟΕΛ υποχώρησε, προσπάθησε να παίξει με αντεπίθεση, αλλά δεν μπορούσε να βγάλει και να κρατήσει όσο έπρεπε τη μπάλα. Η Ομόνοια ανέβηκε στο γήπεδο και από αριστερά ήταν καλύτερη στον άξονα, αφού μπήκαν στο παιχνίδι όλοι οι χάφ, κέρδισε το κέντρο και πίεσε. Άρχισε να λειτουργεί καλύτερα απο πλάγια και με την προώθηση των ακραίων αμυντικών της κατάφερε να πλαγιοκοπήσει το ΑΠΟΕΛ σε πολλές φάσεις και να γίνει επικίνδυνη.Θα μπορούσε να προηγηθεί αφού έφτιαξε φάσεις, αλλά δεν είχε τα καλά τελειώματα.

Βλέποντας το πρόβλημα που είχε η ομάδα του στα άκρα στη φάση άμυνας στο 57΄ ο Δώνης γύρισε τη διάταξη του σε 1-4-2-3-1 και απέκτησε περισσότερη ισορροπία και περισσότερες επιλογές μπροστά. Παρόλα αυτά η Ομόνοια παρέμενε πιο καλή, και αμυντικά άρχισε να πιέζει πιο ψηλά και να κερδίζει μπάλες στο αμυντικό 1/3 του ΑΠΟΕΛ.

Από εκεί και πέρα μέτρησε η ποιότητα και η ικανότητα του ΑΠΟΕΛ. Και κυρίως η αποτελεσματικότητα. Αυτό ήταν το σημείο αναφοράς. Χαρακτηριστικά και τα δύο γκολ, όπου πέρασε γρήγορα τη μπάλα μπροστά και σκόραρε, αν και εκεί η άμυνα της Ομόνοιας δεν είχε καλή αντίδραση. Προσπάθησε η Ομόνοια ενδιάμεσα να αντιδράσει, είχε και μία μεγάλη ευκαιρία.

Με τα 2-1, τα συστήματα χάθηκαν, η Ομόνοια ανέβασε περισσότερους παίκτες μπροστά, ο ΑΠΟΕΛ έκανε καλή άμυνα. Το τρίτο γκολ απλά σφράγισε τον αγώνα, αλλά και πάλι ήταν θέμα ποιότητας του Εφραίμ.

Mιχάλης Σεργίου- Προπονητής/ αναλυτής

Keywords
Τυχαία Θέματα