Η σημασία προστασίας της φύσης αναδεικνύονται στα Ανθεστήρια Δ. Γερμασόγειας

Τα Ανθεστήρια αναδεικνύουν το σπουδαίο ρόλο της φύσης στη ζωή του ανθρώπου και τη σημασία της προστασίας της, ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Άντρη Αναστασιάδη, τελώντας τα εγκαίνια της γιορτής, που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο, από το Δήμο Γερμασόγειας.

Πλήθος κόσμου επισκέπτεται από χθες τη γιορτή, που βρίσκεται στον διακοσμημένο κατάλληλα χώρο στάθμευσης του ποταμού Γερμασόγειας, όπου λειτουργούν έκθεση και λαϊκή αγορά φυτών και λουλουδιών, περίπτερα αγγειοπλαστικής, λαϊκής χειροτεχνίας, κεντητικής και

άλλων παραδοσιακών επαγγελμάτων, παιδότοπος, καφενείο και περίπτερα με παραδοσιακά εδέσματα.

Στο χαιρετισμό της, η κ. Αναστασιάδη είπε πως η μεγάλη γιορτή, μετά από δυο χρόνια ανάπαυλας, λόγω της πανδημίας, δίνει ξανά την ευκαιρία στους κατοίκους και επισκέπτες της Λεμεσού, να βιώσουν μέσα από τα χρώματα και τα αρώματα των λουλουδιών, τη ξεχωριστή ομορφιά αλλά και τη γαλήνη που προσφέρει η φύση.

«Είναι στο πλαίσιο αυτό που τα Ανθεστήρια αναδεικνύουν τον σπουδαίο ρόλο της φύσης στη ζωή του ανθρώπου, υποδεικνύοντας τη σημασία της προστασίας του, μέσω της καλλιέργειας περιβαλλοντικής συνείδησης», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «υπενθυμίζουν την ευθύνη να σεβόμαστε και ν’ αγαπούμε τη φύση, για να μπορούμε να την χαιρόμαστε και να τη χαίρονται και οι επόμενες γενιές».

Υπογράμμισε ότι το σύνθημα των Ανθεστηρίων του Δήμου Γερμασόγειας «Διαφορετικά χρώματα, διαφορετικά σχήματα, ένα μπουκέτο – η ομορφιά της διαφορετικότητας», αναδεικνύει το δικαίωμα αλλά και την ανάγκη του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Παράλληλα, συνέχισε, η εκδήλωση καταφέρνει να διατηρήσει την αρχαία παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά, να συνενώσει και να ενεργοποιήσει τη συμμετοχή των μικρών και μεγάλων σε καλλιτεχνικές και εποικοδομητικές δραστηριότητες.

Εξάλλου ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, Κυριάκος Ξυδιάς ανέφερε ότι ο Δήμος παραμένει συνεπής στην υποχρέωση που έχει αναλάβει εδώ και 25χρονια, στους δημότες της Γερμασόγειας, τους δημότες της ευρύτερης περιοχής Λεμεσού και τους ξένους τουρίστες.

«Με τα Ανθεστήρια είθισται να γιορτάζεται η αναγέννηση της φύσης αλλά και του ανθρώπου, ενώ τα τελευταία χρόνια, σε αρκετές πόλεις του πλανήτη, η γιορτή αποκτά συμβολικό χαρακτήρα, καθώς τα διαφορετικά χρώματα και σχήματα των λουλουδιών εκφράζουν τον πλουραλιστικό χαρακτήρα των σημερινών πόλεων και την πολιτιστική πολυμορφία που χαρακτηρίζει αρκετές πόλεις στον κόσμο», συμπλήρωσε.

Οι στόχοι και σκοποί της εκδήλωσης, ανέφερε ο κ.Ξυδιάς, είναι πολλαπλοί, όπως η διατήρηση της αρχαίας παράδοσης, η κατανόηση του ρόλου της φύσης στη ζωή του ανθρώπου, η δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης, η προβολή στους ξένους επισκέπτες της ιστορίας και του πολιτισμού μας και η ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Λεμεσού και της τουριστικής μας βιομηχανίας.

Σε μια εποχή που οι κοινωνίες ζουν στην αβεβαιότητα, μετά την πανδημία και την ανασφάλεια που προκάλεσε, δυστυχώς ακολούθησαν τα σύννεφα του πολέμου, ανέφερε και πρόσθεσε πως «μετά από τόσες εμπειρίες η ανθρωπότητα κινείται ξανά προς τη λάθος κατεύθυνση, όπου κυριαρχεί ο διαχωρισμός, τα συμφέροντα και η ένταση».

«Δεν είναι δυνατόν αυτή να είναι η επιλογή. Παλεύουμε για μια κοινωνία ανοικτή, αποδεικτική στη διαφορετικότητα, ειρηνική και αλληλέγγυα» είπε, σημειώνοντας πως το μήνυμα είναι ότι «η ομορφιά του μπουκέτου βασίζεται στη σύνθεση και όχι στο διαχωρισμό». Είναι έτσι, συμπλήρωσε, που οι σύγχρονες πόλεις οφείλουν να αξιοποιήσουν τη διαφορετικότητα και να συνθέσουν και αυτή είναι η πρόκληση της εποχής μας.

Την τελετή έναρξης χαιρέτησαν, επίσης, ο Δήμαρχος Διού-Ολύμπου, Ευάγγελος Γερολιόλιος και ο Αντιδήμαρχος Στάρι- Γκραντ Βελιγραδίου Aleksandar Todorović, οι οποίοι εκπροσωπούν τους, διδυμοποιημένους με τη Γερμασόγεια, Δήμους τους.

Ακολούθησε παρέλαση των μαζορέττων Λεμεσού και του Σώματος Κυπρίων Οδηγών, υπό τη συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμο Γερμασόγειας, καθώς και μαθητών δημοτικών σχολείων του Δήμου. Έγινε, επίσης, παρουσίαση παραδοσιακών πνευστών μουσικών οργάνων της Κύπρου, ενώ το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλάμβανε σχολές χορού, τη χορωδία του Δήμου και το οκταμελές μουσικό σχήμα Χρίστου Αλεξάνδρου, με τη μουσική παράσταση «Μενεξέδες και Ζουμπύλια».

Παρέλαση πεζοπόρων τμημάτων θα πραγματοποιηθεί και σήμερα, Κυριακή, στις 19:00, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορούς από οργανωμένα σύνολα ΥΤΧ, τραγούδια από την παιδική χορωδία «Μελωδίες και Χρώματα» και τη φιλαρμονική του Δήμου και παρουσίαση παραδοσιακών πνευστών μουσικών οργάνων της Κύπρου. Οι εκδηλώσεις κορυφώνομαι με τη συναυλία του Κώστα Μακεδόνα «Αγάπης Λόγια», με τη συμμετοχή της Λίζας Θεοφάνους και της χορωδίας του Δήμου Γερμασόγειας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανθεστήρια Δ, Γερμασόγειας,anthestiria d, germasogeias