Η ΣΕΚ καλεί τα κόμματα να κάνουν δεύτερες σκέψεις για Ταμεία Προνοίας

Η ΣΕΚ καλεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα να κάνουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με τη ρύθμιση του τρόπου λειτουργίας των Ταμείων Προνοίας και των Επαγγελματικών Ταμείων Συντάξεως και να προβούν στις αναγκαίες τροπολογίες ώστε να επιτευχθεί η λογική της καθολικότητας.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή που αφορά την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρήσεων στο Υπουργείο Εργασίας και τη ρύθμιση του τρόπου λειτουργίας

των Ταμείων Προνοίας και των Επαγγελματικών Ταμείων Συντάξεως, η ΣΕΚ αναφέρει ότι  ευθύς εξαρχής υποστήριξε την αρχική πρόταση της κυβέρνησης, που έδινε τη δυνατότητα επέκτασης του θεσμού των Ταμείων Προνοίας στο σύνολο των εργαζομένων μέσα από τη λογική της καθολικότητα.

Σημειώνει ότι ήταν ήταν μια πολιτική κίνηση της κυβέρνησης, που με την ευκαιρία της εναρμόνισης, έδινε τη δυνατότητα για κάλυψη περισσότερων εργαζομένων, ώστε μέσα από τα Ταμεία Προνοίας να ενισχυθεί ο δεύτερος πυλώνας κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας και να βελτιωθούν τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των εργαζομένων.

Όπως σημειώνει, «από τα όσα έχουν λεχθεί μέχρι στιγμής στη βουλή κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, φαίνεται πως, η λογική της καθολικότητας, (δηλαδή εκεί και όπου υπάρχει Ταμείο Προνοίας η εφαρμογή του να καλύπτει το σύνολο του προσωπικού), δεν υιοθετείται από κάποια κόμματα» και καλεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να προβούν στις αναγκαίες τροπολογίες ώστε να επιτευχθεί η λογική της καθολικότητας.

«Η διαχείριση των Ταμείων Προνοίας θα πρέπει να ενισχύσει και τη συνεργασία ανάμεσα στους Κοινωνικούς Εταίρους, αφού αυτά αποτελούν βασική παράμετρο ωφελημάτων που πηγάζει μέσα από τις πρόνοιες των συλλογικών συμβάσεων. Ως εκ τούτου, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να παραμείνουν ως παροχείς και διαχειριστές του τρίτου πυλώνα που αφορά τις ιδιωτικές ασφάλειες», αναφέρει.

Η ΣΕΚ τονίζει ότι διεκδικεί Ταμείο Προνοίας, δια νομοθεσίας για όλους τους εργαζόμενους, γιατί μόνο έτσι θα ενισχυθούν τα εισοδήματα τους μετά τη συνταξιοδότηση.

«Κυβέρνηση και βουλή οφείλουν να ενεργήσουν ανάλογα. Η κυπριακή πολιτεία δεν νομιμοποιείται να αρνηθεί ένα τέτοιο δικαίωμα – όφελος στους πολίτες της. Η ΣΕΚ θα αναμένει την τελική ετυμηγορία της βουλής και θα τοποθετηθεί ανάλογα», σημειώνει.

Για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρήσεων στο Υπουργείο Εργασίας, η ΣΕΚ φρονεί πως μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή και έλεγχο των σχετικών νομοθεσιών θα περιοριστεί η αδήλωτη εργασία και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για καλύτερη λειτουργία της αγοράς εργασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα