Η Ρωσία θέλει λύση Κυπριακού εντός ψηφισμάτων ΟΗΕ

Τη διατήρηση-παραμονή του Κυπριακού στα πλαίσια των Ψηφισμάτων των ΗΕ επιθυμεί η Ρωσία και προς το σκοπό αυτό συντονίζει τις δραστηριότητες της στα ΗΕ με την αντιπροσωπεία της Κύπρου.

Αυτό ανέφερε σήμερα ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο Στάνισλαβ Οσάτσι σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο

Λιλλήκα στα γραφεία του κόμματος, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί η Συμμαχία Πολιτών με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ενόψει του επικείμενου ψηφίσματος για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

«Ναι, πραγματικά, συντονίζουμε τις δραστηριότητες μας στα Ηνωμένα Έθνη με την αντιπροσωπεία της Κύπρου για την συνέχιση των καλών υπηρεσιών του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση, παραμονή του Κυπριακού στα πλαίσια των Ψηφισμάτων των ΗΕ», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο Ρώσος Πρέσβης.

«Αυτό θέλουμε, αυτό νομίζουμε ότι θέλει και η κυπριακή πλευρά και εμείς πράττουμε μαζί προς αυτήν την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι αντάλλαξαν με τον Ρώσο Πρέσβη απόψεις και ότι τον ενημέρωσε για τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά και την τουρκική αδιαλλαξία.

Ταυτόχρονα όμως, όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, συζήτησαν με τον Στάνισλαβ Οσάτσι τη γενικότερη πολιτική στο Κυπριακό και πώς θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για μια δίκαιη λύση του χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ρωσία παραμένει σταθερός φίλος και συνεπής χώρα στις αρχές του Διεθνούς Δίκαιου κάτι που ικανοποιεί, όπως είπε, την Κύπρο και ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Ρωσίας για τη συμπαράσταση και για τη σωστή θέση που ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας τήρησε κατά τη συζήτηση που έγινε στο ΣΑ.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας έκανε λόγο για κάποιους κινδύνους να ελλοχεύουν στο ψήφισμα.

«Η αναφορά και η πρόνοια που προβλέπει αναθεώρηση της αποστολής των όρων εντολής της ειρηνευτικής δυνάμεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο ελλοχεύει κινδύνους», δήλωσε, υποδεικνύοντας ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί πάραυτα προς τις ΗΠΑ και την Μ. Βρετανία για να αφαιρεθεί η συγκεκριμένη πρόνοια. «Δεν είναι μια αθώα πρόνοια όπως κάποιοι θέλουν να την παρουσιάσουν» είπε.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θεωρεί θετικό το ότι τις ανησυχίες αυτές συμμερίζεται και ο Πρέσβης της Ρωσίας, εκφράζοντας τέλος την ελπίδα πως αν και η κυπριακή Κυβέρνηση κινηθεί σωστά θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα ψήφισμα με αρνητικές ενδεχόμενα πρόνοιες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα