Η Ρωσία ανακοίνωσε την απέλαση διπλωματών από Γερμανία, Πολωνία και Σουηδία

Η Μόσχα ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευή ότι είναι ανεπιθύμητα πρόσωπα οι διπλωμάτες από Γερμανία, Πολωνία και Σουηδία που κατηγορούνται για συμμετοχή σε διαδήλωση υποστηρικτών του Ναβάλνι, και ότι θα απελαθούν σύντομα.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες μετά την συνάντηση που είχε στην Μόσχα το πρωί της Παρασκευής ο Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα

με το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, οι διπλωμάτες αυτοί, που δεν κατονομάζονται ούτε δίνεται ο ακριβής αριθμός τους, κατηγορούνται για συμμετοχή σε "παράνομες συγκεντρώσεις στις 23 Ιανουαρίου" στην Αγία Πετρούπολη και στην Μόσχα, ενώ η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ καταλήγει λέγοντας πως τέτοιες πράξεις είναι απαράδεκτες και δεν συμβαδίζουν με το διπλωματικό καθεστώς.

Την απόφαση της Ρωσίας να απελάσει τρεις Ευρωπαίους διπλωμάτες, καταδίκασε ο Ζοζέπ Μπορέλ 

Tην καταδίκη της ΕΕ για την απόφαση της Ρωσίας να απελάσει τρεις Ευρωπαίους διπλωμάτες εξέφρασε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε: «Κατά την συνάντησή μου νωρίτερα σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Μόσχα, έμαθα ότι τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες πρόκειται να απελαθούν από την Ρωσία. Καταδίκασα έντονα αυτήν την απόφαση και απέρριψα τους ισχυρισμούς ότι διεξήγαγαν δραστηριότητες ασυμβίβαστες με το καθεστώς τους ως ξένων διπλωματών. Η απόφαση πρέπει να επανεξεταστεί. Τόνισα την ενότητα και την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη».

Ενώπιον δικαστηρίου ξανά ο Ναβάλνι

Ενώπιον δικαστηρίου της Μόσχας με την κατηγορία της συκοφαντίας βετεράνου του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου εμφανίσθηκε ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Μεταφέρθηκε από τις φυλακές Ματρόσκαγια Τισίνα όπου βρίσκεται υπό κράτηση από τις 18 Ιανουαρίου μετά την επιστροφή του απο τη Γερμανία. Ο ίδιος απορρίπτει την κατηγορία και κατηγορεί το Κρεμλίνο για πολιτική εκδίκηση. «Αυτό είναι δημόσιες σχέσεις. Το Κρεμλίνο χρειάζεται τίτλους όπως «Ο Ναβάλνι δυσφημεί έναν βετεράνο». Αισθάνομαι αηδία και δεν το αντέχω. Είναι άσχημο να χρησιμοποιείτε αυτόν τον καημένο βετεράνο που βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης.Τον χρησιμοποιειτε ως μαριονέτα».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Ναβάλνι, στον πελάτη του δεν μπορεί να επιβληθεί ποινή φυλάκισης καθώς το φερόμενο έγκλημα διαπράχθηκε πριν αλλάξει ο νόμος που το καθιστά αδικαιολόγητο αδίκημα.

Η ακρόαση του Αλεξέι Ναβάλνι έγινε στο κτίριο του Δημαρχείου της Μόσχας, όπου η αστυνομία απέκλεισε την γύρω περιοχή και συνέλαβε περισσότερους από χίλιους υποστηρικτές του Ναβάλνι.

Διαβάστε επίσης: Επιστολή ηγετών Ελλάδας, Αυστρίας, Τσεχίας, Δανίας σε Κομισιόν για εμβόλια

Πηγή: Euronews

Keywords
Τυχαία Θέματα