Η ΠΣΣΠ καταδικάζει τη στάση εργασίας των γιατρών

Η Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων, σε ανακοίνωσή της, εκφράζει την έντονη απογοήτευση και δυσαρέσκειά της για την αντιπαράθεση που μαίνεται με αφορμή τον χαμό του δεκάχρονου μαθητή την περασμένη Παρασκευή και καταδικάζει τη σημερινή στάση εργασίας των κυβερνητικών ιατρών, η οποία, όπως αναφέρει, γίνεται σε λανθασμένη χρονικά περίοδο και κρίνεται παντελώς αδικαιολόγητη, άτοπη και άκαιρη.

«Εάν η αντίδραση και ο αντίλογος έχουν ενοχλήσει την ηγεσία των κυβερνητικών ιατρών

και τα πολιτικά κόμματα που τη στηρίζουν, σας υπενθυμίζουμε, αγαπητοί, ότι δεν βρίσκεται κανένας στο απυρόβλητο και ότι δεν δίνουμε λευκή επιταγή σε κανέναν», αναφέρουν.

Προσθέτουν ότι σε όλα τα σύγχρονα κράτη του κόσμου που έχουν υγιή συστήματα υγείας, οι ασθενείς δεν έχουν μόνο φωνή, αλλά τον πρώτο λόγο σε ό,τι αφορά τα θέματα υγείας, καθότι είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι χρήστες και αποδέκτες των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

«Οι ασθενείς είναι ο πλέον σημαντικός εταίρος στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων διεθνώς, γιατί ακριβώς είμαστε τα άτομα που βιώνουμε από πρώτο χέρι και που αξιολογούμε καθημερινά τους πάντες και τα πάντα. Είμαστε σε θέση να κρίνουμε, να φωνάξουμε και να απαιτήσουμε τεκμηριωμένα. Κάτω τα χέρια από τους ασθενείς και μην προσπαθείτε να μας φιμώσετε», σημειώνεται.

Εάν το περιστατικό του μικρού Σταύρου οφείλεται σε κακή στιγμή, προσθέτουν, «είναι κάτι που αποδεχόμαστε, όπως αποδεχόμαστε τον χαμό δεκάδων συμπολιτών μας από ατυχήματα κάθε χρόνο». Αναφέρουν, ωστόσο, ότι εάν ο συγκεκριμένος αδόκητος χαμός οφείλεται σε ιατρική αμέλεια, τότε πρέπει να πέσει βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης.

«Στις σύγχρονες δημοκρατίες ανά τον κόσμο, δεν υπάρχουν ευνοούμενες ομάδες με το προνόμιο διαφυγής από τη δικαιοσύνη.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου έχουν καθίσει πρόεδροι, αξιωματούχοι και υψηλά ιστάμενοι κρατών, γι’ αυτό και καταδικάζουμε την όποια προσπάθεια αποποινικοποίησης του ιατρικού επαγγέλματος», προσθέτουν.

Καταδικάζουν, παράλληλα, κάθε προσπάθεια εξασφάλισης προβολής και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.
«Το μόνο που έχετε καταφέρει, αγαπητοί, είναι να χαθεί η αξιοπιστία όλων των ιατρών των δημοσίων νοσηλευτηρίων, τη στιγμή που υπάρχουν εξαίρετοι επιστήμονες στις τάξεις σας».

Τέλος, η Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων αναφέρει ότι η ευθύνη για το ατυχές συμβάν «βαραίνει όλους μας, τον καθένα ξεχωριστά» και καλούν τα όργανα της δικαιοσύνης να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους προς διαλεύκανση της υπόθεσης, και το Υπουργείο Υγείας να εισαγάγει αυστηρό σύστημα αξιολόγησης στα δημόσια νοσηλευτήρια και να προωθήσει άμεσα και κατεπειγόντως την αυτονόμησή τους.

Καλούν, επίσης, τους κυβερνητικούς ιατρούς να συνεργαστούν άμεσα και στενά με τους ασθενείς και την πολιτεία για την προώθηση της μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας και να τερματίσουν τις όποιες σπασμωδικές και άκρως επιβλαβείς για την εικόνα τους αντιδράσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα