Η πρώτη λειτουργία στο μεγαλύτερο τζαμί της Τουρκίας (vid)

Το πρώτο εζάνι, δηλαδή η πρώτη μουσουλμανική προσευχή, ακούστηκε τα ξημερώματα από το μεγαλύτερο τζαμί που έχει κατασκευαστεί στην ιστορία της Τουρκίας, πάνω στο λόφο Τσάμλιτζα, τον ψηλότερο λόφο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

Στην επίσημη πρώτη του τεμένους παρών ήταν ο υποψήφιος δήμαρχος του κυβερνώντος κόμματος, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μαζί με πλήθος πιστών που συνέρρευσαν στο τζαμί για την πρωινή προσευχή.

Τα επίσημα θυρανοίξια του τζαμιού θα πραγματοποιηθούν από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε

να κατασκευαστεί το μεγαλύτερο τζαμί της χώρας στον ψηλότερο λόφο της Κωνσταντινούπολης για να διακρίνεται από μακριά.

Η κατασκευή του διήρκεσε 6 χρόνια και –όπως δήλωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ εξερχόμενος από το τζαμί- πρόκειται για ένα εξαιρετικό έργο.

Παντού δεσπόζει το χρυσό ως χρώμα και υλικό, μπορεί να χωρέσει 63.000 πιστούς και πέρα από το χώρο λατρείας διαθέτει και μουσείο έκτασης 11.000 τετραγωνικών μέτρων, εκθεσιακό χώρο 3.500 τ.μ., αίθουσα συνεδριάσεων 1.000 ατόμων, 8 καλλιτεχνικά εργαστήρια και κλειστό χώρο στάθμευσης 3.500 οχημάτων. Ο τρούλος, διαμέτρου 34 μέτρων, συμβολίζει το νούμερο της Κωνσταντινούπολης με βάση την αλφαβητική σειρά των πόλεων της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα