Η πραγματική «αποστολή» των βρετανικών F-35 στο Ακρωτήρι (vid)

Την επιχειρησιακή δράση των μαχητικών F-35 από τις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, επιβεβαίωσε επίσημα η Βρετανίδα Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Penny Mordaunt.

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, τα F-35, από τις 16 Ιουνίου, συμμετείχαν σε δεκατέσσερις συνολικά επιχειρήσεις πάνω από τη Συρία

και το Ιράκ.

Εντούτοις, τα νέα μαχητικά δεν έχουν κάνει χρήση του οπλισμού τους, αλλά λαμβάνουν μέρος σε αναγνωριστικές/υποστηρικτικές αποστολές, ωστόσο τόνισε ότι είναι έτοιμα, αν χρειαστεί, να το πράξουν.

"Η επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους προχωρά πολύ καλά", ανέφερε αρμόδια πηγή και σημείωσε ότι πλέον δεν υπάρχει η ίδια ένταση στις αποστολές στην περιοχή, όπως πριν από μερικά χρόνια.

Έξι από τα βρετανικά F-35, τα οποία βρίσκονται στις βρετανικές βάσεις, έχουν συμμετάσχει συνολικά σε 95 αποστολές και πέταξαν σε ζεύγη για τουλάχιστον 225 ώρες.

Σύμφωνα με το BBC, το πραγματικό τεστ όμως για τα υπερσύγχρονα μαχητικά δεν έχει γίνει. Με το Ισλαμικό Κράτος πλέον να έχει χάσει το έδαφός του και να βρίσκεται υπό καταδίωξη, υπάρχουν ελάχιστοι στόχοι για τα F-35.

Έτσι, τα μαχητικά από την Κύπρο δεν έχουν πραγματοποιήσει καμιά αεροπορική επιδρομή, αλλά, αντιθέτως, χρησιμοποιούν τα υπερσύγχρονα συστήματά τους για συλλογή πληροφοριών.

Μάλιστα, το RAF Ακρωτηρίου περιγράφει τα F-35 ως «τα μάτια και τα αυτιά» της εμπόλεμης ζώνης, αν και παρουσιάζουν ακόμα τεχνικά προβλήματα.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, οι εξειδικευμένες λειτουργίες τους δύσκολα μπορούν να φανούν κάτω από αυτές τις συνθήκες, όπως η δυνατότητα να αποφεύγουν τα εχθρικά ραντάρ.

Έτσι, το πραγματικό τεστ τους σε συνθήκες μάχες δεν θα είναι με το Ισλαμικό Κράτος, αλλά απέναντι σε έναν καλά εξοπλισμένο αντίπαλο με εξειδικευμένο σύστημα αεράμυνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα