Η πολιτική ατζέντα για το 2019 σε Κύπρο και Ελλάδα

Το 2019 έχει μια κοινή συνισταμένη για όλες τις χώρες της Ε.Ε καθώς είναι έτος ευρωεκλογών.

Στην Κύπρο, οι ευρωεκλογές του ‘19 αποτελούν και την μοναδική εκλογική αναμέτρηση του έτους.

Ωστόσο, παρά τα υψηλά ποσοστά αποχής που αναμένεται να καταγραφούν κατά την διαδικασία εκλογής ευρωβουλευτών, εντούτοις, ενδέχεται να είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον κομματικών σχηματισμών και πολιτικών προσώπων.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε δυο άξονες αλληλένδετους μεταξύ τους. Ο

πρώτος αφορά την 6η έδρα της Ευρωβουλής, την οποία σήμερα κατέχει η ΕΔΕΚ – με τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη – και ποιο κόμμα ή σύμπραξη κομμάτων θα την εξασφαλίσει.

Ο δεύτερος άξονας, ο οποίος συνδέεται με τον πρώτο, είναι τα ποσοστά που θα καταγράψουν τα μικρότερα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου καθώς επίσης και το ΕΛΑΜ.

Δεδομένων των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα πλείστα κόμματα του ενδιάμεσου, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αναμένεται ότι θα αποτελέσει την απαρχή σημαντικών εξελίξεων στον κομματικό χάρτη με φόντο τις βουλευτικές του 2021.

Από εκεί και πέρα, το 2019, για το Κυπριακό, παραμένει «γρίφος», ως προς το ποια πορεία θα ακολουθήσει.

Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι η ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζειν Χολ Λουτ, θα επιστρέψει στο νησί περί τα τέλη Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου, για να συνεχίσει την διαδικασία συνομολόγησης των όρων αναφοράς.

Η θετική ή η αρνητική έκβαση της προσπάθειας για την δημιουργία όρων αναφοράς θα καθορίσει ξεκάθαρα το πολιτική ατζέντα επί του Κυπριακού για το 2019.

Στην Ελλάδα οι πολιτικές εξελίξεις εντός του 2019 προδιαγράφονται πολύ πιο πυκνές ένεκα των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων.

Πέραν των ευρωεκλογών του Μαΐου, διεξάγονται οι δημοτικές αλλά και περιφερειακές εκλογές.

Το μεγαλύτερο πολιτικό στοίχημα ωστόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί η Συμφωνία των Πρεσπών και η κύρωση της στο Κοινοβούλιο.

Ως εκ τούτου, το ενδεχόμενο η Ελλάδα να οδηγηθεί ακόμη και σε πρόωρες εθνικές εκλογές λόγω της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι κάτι που παραμένει ανοικτό για το 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα