Η πολιτική αγωγή χρειάζεται αναβάθμιση, και γρήγορα

Για πολλοστή φορά, στο κλείσιμο μιας προεκλογικής εκστρατείας, συνειδητοποιώ ότι παραμένουν μεγάλα τα κενά γνώσης του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό μας σύστημα ανάμεσα στους συμπολίτες μας.

Πάντοτε δέχομαι απορίες για το πόσα άτομα δικαιούνται να ψηφίσουν, που ψηφίζουν ανάλογα της εκλογικής διαδικασίας. Κάποιοι δεν ξέρουν καν τον αριθμό των βουλευτών της επαρχίας τους ή, ακόμη και 15 χρόνια μετά την ένταξη μας στην ΕΕ, τον αριθμό των ευρωβουλευτών που στέλνουμε στις Βρυξέλλες.

Αλλά ειδικά

σε αυτή την προεκλογική διαδικασία μου έκανε τρομερή εντύπωση το πόσα άτομα μου δήλωσαν ότι σκοπεύουν να απέχουν από την εκλογική διαδικασία για "να καταγράφει η διαφωνία μας", "να τιμωρήσουμε τους πολιτικάντηδες", "να τιμωρήσουμε το κόμμα". Ακόμη και εν έτη 2019 μια μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου πιστεύει πως η αποχή δημιουργεί κάποιου είδους απώλειες στον κόσμο. Ότι καταγράφεται και ανησυχεί τα πολιτικά κόμματα, τους κυβερνώντες και μη. Δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη μια σημαντική μερίδα του κόσμου ότι η αποχή ΔΕΝ επιφέρει καμία επίπτωση στα εκλογικά ποσοστά των πολιτικών κομμάτων. Τουναντίον: όσα μεγαλύτερα τα ποσοστά των κομμάτων, τόσο περισσότερη είναι η πριμοδότηση που παίρνουν από την αναγωγή που αναγκάστηκα θα γίνει πριν την ανακοίνωση αποτελεσμάτων και διανομή εδρών. Γιατί αγαπητοί μου, δεν γίνεται κατανοητό το απλό γεγονός ότι ΔΕΝ μένουν κενές οι έδρες που πρέπει να καταληφθούν. Δεν θα στείλουμε μόνο 3 από τους 6 ευρωβουλευτές αν έχουμε 50% αποχή, όπως περίπου καταγράφεται από τις δημοσκοπήσεις. Θα γίνει αναγωγή για να καλυφθούν οι θέσεις όλες.

Προσπαθώντας να αναλύσω τρόπους υπερπήδησης αυτού του προβλήματος, συνειδητοποίησα ότι η ρίζα του κακού βρίσκεται στην έλλειψη πολιτικής αγωγής μας. Τόσο σε θεσμικό επίπεδο (τρόπος διδασκαλίας του μαθήματος στην μέση εκπαίδευση) όσο και σε επίπεδο δια βίου μάθησης. Το ξέρετε ότι δεν έχει δημιουργηθεί ποτέ υλικό καθοδήγησης των πολιτών που να είναι διαθέσιμο στο κοινό; Αν πάτε στην σχετική ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (και βρείτε την σχετική σελίδα στον δαιδαλώδη ισόχωρο αυτό) θα δείτε πως απλά παρατίθεται το γράμμα του νόμου. Τόσα εκατομμύρια σπαταλούνται σε κάθε προεκλογική διαδικασία για δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού για να πείσουμε τους συμπολίτες μας να ψηφίσουν συγκεκριμένα κόμματα (που πληρώνονται από τις κρατικές χορηγίες των κομμάτων ή ειδικές κρατικές χορηγίες για τις εκλογές) αλλά φαίνεται πως το ίδιο το υπουργείο δεν έχει δαπανήσει ιδιαίτερα ποσά για να ενημερώσει σωστά και ολοκληρωμένα τους πολίτες του.

Αν δε ψάξει κανείς το υλικό που παραδίδεται στο μάθημα της Πολιτικής Αγωγής στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης θα απογοητευθεί πολύ περισσότερο. Πόσο μάλλον όταν μάθει πως τα μαθήματα αυτά παραδίδονται από φιλολόγους και όχι πολιτικούς επιστήμονες που είναι εκπαιδευμένοι και (θεωρητικά) ενήμεροι για τις οποίες νέες αλλαγές έχει επιφέρει η Βουλή μας στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών. πιστεύω πως είναι τρομερά σημαντικό να αναληφθεί μια πρωτοβουλία για ενημέρωση/ανανέωση του υλικού που χρησιμοποιείται για διδασκαλία της πολιτικής αγωγής στα σχολεία μας. Που να περιλαμβάνει διδασκαλία όχι μόνο του δικού μας πολιτικού συστήματος αλλά και του ρόλου των ΜΚΟ σε μια κοινωνία, του καιρού ρόλου των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην διαμόρφωση πολιτικών. Που να αναλύει το ρόλο και διαδικασίες τόσο της ΕΕ όσο και του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών, ώστε να συνειδητοποιεί ο αυριανός πολίτης πως λειτουργεί ο κόσμος του σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές πεδίο. Και να ενταχθεί σε αυτό το μάθημα ανάλυση του πώς λειτουργεί το ίδιο το κράτος μας. Με επεξήγηση του ρόλου κάθε υπουργείου, τμήματος, υπηρεσίας και ανεξάρτητου θεσμού και πως εξασφαλίζεται η διαδικασία ελέγχου και λογοδότησης των διαφόρων παραγόντων που συναποτελούν αυτό το κράμα διακυβέρνησης που έχουμε.

Αν δεν γίνουν αυτά πως επιμένουμε να έχουμε πολίτες που θα είναι σε θέση να ασκούν τον ρόλο τους επαρκώς και να αντιλαμβάνονται το βάρος των αποφάσεων του σε προσωπικό επίπεδο;

*Έφη Ξάνθου

Αναπληρώτρια Πρόεδρος Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών

Υποψήφια ευρωβουλευτής συνεργασίας "Συμμαχία-Οικολόγοιι"

Keywords
Τυχαία Θέματα