Εντατικές διεργασίες στα κατεχόμενα για ρεύμα από Τουρκία

Αρχίζουν αυτή την εβδομάδα οι διαβουλεύσεις στα κατεχόμενα σε σχέση με τη δημιουργία αγωγού για παροχή ρεύματος στα κατεχόμενα από την Τουρκία.

Εν αναμονή της έναρξης της νέας φάσης εντατικοποιημένων συναντήσεων Αναστασιάδη - Ακιντζί, η εξέλιξη αυτή έρχεται να ταράξει περισσότερο τα νερά.

Στα κατεχόμενα εισέρχονται στην τελική ευθεία για διαμόρφωση και συνομολόγηση πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Τουρκία για τη μεταφορά ρεύματος μέσω αγωγού.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι άκρως ανησυχητική και αρνητική για τη δική μας πλευρά, καθώς μετά τις

υποδομές για μεταφορά νερού από την Τουρκία, νέα τετελεσμένα δημιουργούνται και για τον τομέα της παροχής ρεύματος και κατ’ επέκταση τον τομέα της ενέργειας.

Πρόκειται για τεράστια έργα υποδομής που θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η Τουρκία δεν έχει καμιά πρόθεση να τα αποσύρει σε ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.

Το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε τα κατεχόμενα αμέσως μετά την ολοκλήρωση των υποδομών για τη μεταφορά νερού από την Τουρκία.

Εντός των επόμενων ημερών οι διαβουλεύσεις στα κατεχόμενα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sigmalive εντός της εβδομάδας θα ξεκινήσει ένας διάλογος στα κατεχόμενα σε σχέση με την ποσότητα του ρεύματος που θα εισαχθεί, σε σχέση με την τιμή στην οποία θα πρέπει να πωλείται, αλλά και το ζήτημα των υποδομών που θα δημιουργηθούν για το σκοπό αυτό.

Ήδη το προηγούμενο διάστημα είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες οι οποίες έκαναν λόγο για δυο τουρκικές εταιρείες που εξέφρασαν ενδιαφέρον για να εξασφαλίσουν το συγκεκριμένο έργο, η μια δημόσια και η άλλη ιδιωτικών συμφερόντων.

Εντός Οκτωβρίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών

Το συγκεκριμένο ζήτημα ενέγραψε προς συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών, ο Γιώργος Περδίκης, τον περασμένο Ιούλιο. Ο κ. Περδίκης τόνισε ότι αν γίνει πραγματικότητα ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, τότε δημιουργείται ομφάλιος λώρος με την Τουρκία, ο οποίος θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να κοπεί. Γεγονός που όπως είπε θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη συμβίωση σε περίπτωση λύσης.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, κ. Γιώργο Λιλλήκα, μας ενημέρωσε ότι στόχος είναι η συζήτηση του συγκεκριμένου ζητήματος, των επιπτώσεων της εξέλιξης αυτής για την Κύπρο αλλά και των τρόπων αντίδρασης της δικής μας πλευράς, εντός Οκτωβρίου.

Πληροφορίες μας, θέλουν το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και το ερώτημα για τους πραγματικούς στόχους της Τουρκίας, να τίθενται προς συζήτηση ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, αν αποδεχθεί κάτι τέτοιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε εμβρυακό στάδιο τα διαβήματα από τη δική μας πλευρά

Πηγές άριστα ενημερωμένες για το θέμα, αναφέρουν ότι για το ζήτημα έχει γίνει μια αρχική ενημέρωση σε Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη στους Μόνιμους Αντιπροσώπους, οι οποίοι με τη σειρά τους προέβησαν σε ενημέρωση Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ηνωμένων Εθνών αντίστοιχα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για σχεδιασμούς της Τουρκίας σε συνεργασία με τα κατεχόμενα, για τους οποίους ακόμα δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο και χειροπιαστό.

Διπλωματικές πηγές, αναφέρουν ότι δύσκολα θα καταφέρει η δική μας πλευρά να σταματήσει τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας, αν το έχει αποφασίσει , καθώς επιδεικτικά αδιαφορεί για το τι είναι νόμιμο και τι όχι.

Ωστόσο επιβεβαιώνεται ότι έχει γίνει συζήτηση εντός Υπουργείου Εξωτερικών με λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να αντιδράσει η δική μας πλευρά.

Εδραιώνεται η παρουσία της Τουρκίας

Θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο, ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα εξαιρετικά αρνητικό στοιχείο σε σχέση με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, καθώς εδραιώνει την παρουσία της Τουρκίας, μέσω υποδομών, στην Κύπρο.

Εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας, αναφέρουν ότι σε αντίθεση με τον αγωγό του νερού, η μεταφορά ρεύματος θα υλοποιηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και ευκολία, καθώς η τεχνολογία και οι υποδομές για μεταφορά ρεύματος είναι σαφώς πιο απλές και εύκολα ολοκληρώνονται.

Να σημειώσουμε επίσης ότι αν υλοποιηθεί το έργο αυτό θα μιλάμε για κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, καθώς η κατοχική δύναμη δεν έχει κανένα δικαίωμα να προβαίνει σε τέτοιου τύπου υποδομές.

Keywords
Τυχαία Θέματα