Η παρέμβαση Οδυσσέα, τα ερωτήματα ΥΠΟΙΚ και το μέλλον των κρατικών εγγυήσεων

Σε σταυρόλεξο για γερούς λύτες εξελίσσεται το σήριαλ της παραχώρησης κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες για να δανείσουν βιώσιμες επιχειρήσεις, που χρειάζονται ρευστό λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Ο Γενικός Ελεγκτής, με ανακοίνωσή του, παρεμβαίνει στο σήριαλ, που εξελίσσεται και αφορά στο μέλλον  του κυβερνητικού νομοσχεδίου για την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες.

Αναφέρει ότι απαντά στους ισχυρισμούς πως η Ελεγκτική

Υπηρεσία δεν μπορεί να έχει ρόλο στις διαδικασίες που προβλέπονται στο νομοσχέδιο. 

Οι υποχρεώσεις που θα αναλαμβάνει η Δημοκρατία μέσω των κυβερνητικών εγγυήσεων, σημειώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία εμπίπτουν στον πυρήνα των αρμοδιοτήτων ελέγχου του Γενικού Ελεγκτή.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:  «Η Επιτροπή Παρακολούθησης θα είναι ο θεματοφύλακας των συμφερόντων της Δημοκρατίας ως συμβαλλόμενου στις συμβάσεις εγγύησης.

Η Υπηρεσία μας θεωρεί δε ότι η συμμετοχή της με το καθεστώς παρατηρητή στις εργασίες της Επιτροπής θα συνέβαλλε ουσιαστικά στην διασφάλιση της απαιτούμενης διαφάνειας".

Περαιτέρω, επικαλείται το Άρθρο 116 του Συντάγματος, βάσει του οποίου ο Γενικός Ελεγκτής ελέγχει εν ονόματι της Δημοκρατίας πάσαν πληρωμήν ή είσπραξιν και πάντα λογαριασμόν αναληφθεισών υπό της Δημοκρατίας υποχρεώσεων.

Ερωτήματα ΥΠΟΙΚ

Όπως έχουμε δει και τις προηγούμενες μέρες είναι ένα από τα αιτήματα που θέτουν πέραν του ΔΗΚΟ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ως προϋπόθεση για να ψηφίσουν τις κρατικές εγγυήσεις.

Το Υπουργείο Οικονομικών δεν ευνοεί το ενδεχόμενο να δοθεί ρόλος παρατηρητή στον Γενικό Ελεγκτή, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να εμπλακεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του βάσει του Συντάγματος και δεν αμφισβητούν το δικαίωμά του να ελέγχει κάθε πληρωμή.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εγείρει ερωτήματα η κίνηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να εκδώσει ανακοίνωση επί του θέματος, καθώς θεωρούν ότι είναι πολιτικό το θέμα της συμμετοχής του Γενικού Ελεγκτή ως παρατηρητή.

Κρίσιμη συνεδρίαση

Ο Υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει την περασμένη Δευτέρα από τα κόμματα να του αποστείλουν τις κοινές τους προτάσεις, οι οποίες να εξασφαλίζουν πλειοψηφία προκειμένου να μελετήσει το ενδεχόμενο ένταξής τους στο κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Για την ώρα, όπως μας έλεγαν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, αυτό δεν έχει γίνει, καθώς τα κόμματα έχουν αποστείλει τα νέα τους αιτήματα ξεχωριστά.

Στο ερώτημα τι θα γίνει εάν τα κόμματα καταθέσουν τροπολογίες κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χαρακτηριστικά στο Σίγμα ότι: «Εάν τα κόμματα προωθήσουν τροπολογίες που δεν θα είναι προς το συμφέρον της χώρας, τότε το νομοσχέδιο θα αποσυρθεί και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του». Βεβαίως, η κυβέρνηση έχει και τις επιλογές της αναπομπής, αλλά και της αναφοράς του νόμου στο Ανώτατο.

Απ' εκεί και πέρα δεν μπορεί να υπάρξει τροπολογία που θα αυξάνει τις δαπάνες του κράτους, καθώς αυτό θα είναι αντισυνταγματικό.

Άρα, δεν μπορεί η Βουλή να αυξήσει το ποσό της απευθείας στήριξης από το κράτος.

Όσον αφορά στην μείωση του ποσού των κρατικών εγγυήσεων από το 1,5 δισ. στο 1 δισ., η κυβέρνηση αντιτείνει ότι οι κρατικές εγγυήσεις είναι ένα έκτακτο μέτρο, το οποίο υλοποιείται, λόγω των ειδικών συνθηκών, με την σύμφωνο γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με απλά λόγια, το Υπουργείο Οικονομικών δεν θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρχει ευχέρεια αξιοποίησης του μέτρου και στο μέλλον.

Αυτά και άλλα πολλά είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ και έχει σημασία να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα αύριο στην επιτροπή οικονομικών.

Τραπεζικοί κύκλοι, πάντως, σημείωναν στο Σίγμα ότι η πλάστιγγα φαίνεται να γέρνει προς την ψήφιση του νόμου των κρατικών εγγυήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Εφαρμόστηκε με επιτυχία η μέθοδος ECMO σε νεαρή ασθενή στη ΜΕΘ Λευκωσίας

Ένας θάνατος και δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο

Έτσι αναζωπυρώνεται ο εφιάλτης κορωνοϊού – Γερμανία&Ν.Κορέα τα πρώτα θύματα

Οι συζητήσεις για άνοιγμα σχολείων, η παρέμβαση ΠτΔ κι οι δεύτερες σκέψεις

O οδικός χάρτης των ταξιδιών μας-Ανακοινώσεις ΕΕ για voucher,μάσκες,εισιτήρια

Keywords
Τυχαία Θέματα