Η ουσία των όρων αναφοράς και η σημασία τους για το Κυπριακό

Με μια απλά αναφορά, βασισμένη στην έκθεση του Γ.Γ, η Τζέιν Χολ Λουτ που τα είπε για δύο και πλέον ώρες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τους συνεργάτες του, καθόρισε την πορεία προς τα εμπρός, το πλαίσιο δηλαδή στο οποίο θα κινηθεί πλέον το Κυπριακό, ζητώντας το πράσινο φως να προχωρήσει.

Η πορεία αυτή θα είναι, πρώτα συμφωνία των μερών επί των όρων αναφοράς – terms of reference, που θα οδηγήσει τελικά σε δομημένη και προκαθορισμένου χρονικού πλαισίου, ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Η νέα

αυτή ορολογία, που εισήχθη πρώτα στην έκθεση Γκουτέρες, αφορά τόσο στη διαδικασία, όσο και στην ουσία.

Και ενώ καλύπτει τους στόχους και τις στοχεύσεις της Λευκωσίας είναι σαφές πως κρύβει κινδύνους και έχει ρίσκα.

Παράλληλα αποδεικνύει πως ο Γ.Γ δεν είναι διατεθειμένος να κινήσει διαδικασίες αν δεν υπάρχει καλή προετοιμασία, αφού βεβαίως κάηκε από τις πρακτικές Έιντε.

Η ουσία του terms of reference και η σημασία για το Κυπριακό

Άριστα ενημερωμένη πηγή, αναφέρει στο Σίγμα, ότι οι όροι αναφοράς είναι χρυσή ευκαιρία για διασφάλιση του πλαισίου Γκουτέρες γιατί:

- Θα είναι κάτι πιο συγκεκριμένο

- Θα είναι κάτι πιο δεσμευτικό

- Θα είναι κάτι πιο λεπτομερές που θα περιλαμβάνει και το πλαίσιο Γκουτέρες.

- Θα αφορά και στο τι θα διαπραγματευτούν και πως θα το διαπραγματευτούν.

Απορρίπτουν ωστόσο ότι πρόκειται για ενδιάμεση ή στρατηγική συμφωνία παρά του ότι θα ανακοινωθεί.

Όσον αφορά στο πώς θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο η Λευκωσία γνωρίζει ότι η κυρία Λουτ, αφού έλαβε το πράσινο φως και από τις δύο πλευρές στην Κύπρο θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη, θα ενημερώσει τον Γ.Γ ότι αρχίζει πλέον η διαδικασία καθορισμού των όρων αναφοράς και θα επιστρέψει στην Κύπρο για τη λεγόμενη διπλωματία του πήγαινε – έλα. Ενώ θα επισκεφθεί και τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Οι κίνδυνοι

Καταρχάς να αναφερθεί ότι σε περίπτωση συμφωνίας επί των όρων αναφοράς μπαίνουμε στη λογική της αντίστροφης μέτρησης που θα οδηγεί σε προκαθορισμένη χρονικά διεθνή διάσκεψη για την Κύπρο.

Ο Γ.Γ μέσω αυτής της αναφοράς φαίνεται πως θα δώσει ένα χρονικό περιθώριο, με αρχή και τέλος όμως, για εισαγωγή νέων στοιχείων, τα οποία όμως πρέπει να δέχονται και οι δύο πλευρές (αποκεντρωμένη ομοσπονδία) χωρίς όμως διάθεση να ανατρέψει την προσέγγιση του ότι έξι είναι οι βασικές παράμετροι (πλαίσιο) και ότι η διαδικασία θα αφορά σε δύο τραπέζια στο πλαίσιο και στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης.

Ο κίνδυνος και τα ρίσκα λοιπόν είναι σε περίπτωση που οποιαδήποτε από τις πλευρές επιχειρήσει να ανοίξει την ατζέντα για εισαγωγή πολλών νέων στοιχείων και δεν υπάρξει συμφωνία.

Τα Η.Ε γνωρίζουν, μας έλεγαν, ότι χωρίς χωρίς εν εξελίξει διαδικασία, θα υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις τον Ιανουάριο με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.Και υπογράμμισαν πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως το Σ.Α χθες ζήτησε νέα ενημέρωση για την αποστολή Λουτ.

Τα επόμενα βήματα

Πρώτα θα συγκληθεί τις επόμενες μέρες, εθνικό συμβούλιο καθώς οι στιγμές είναι κρίσιμες.

Σε ότι αφορά στην ενημέρωση του κόσμου υπάρχει απόφαση και θα γίνει.

Υπήρξαν πληροφορίες ότι ενδεχομένως να γινόταν ακόμη και εντός της εβδομάδας, ωστόσο φαίνεται ότι πρώτα θα ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία και μετά ο λαός, αλλά και τα δύο θα γίνουν πριν από την ερχόμενη Τετάρτη οπόταν ο Πρόεδρος αναχωρεί για το Ελσίνκι.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κυπριακό,kypriako