Η Ουγγαρία στηρίζει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού

Τη στήριξη της Ουγγαρίας στις προσπάθειες για επίτευξη συνολικής διευθέτησης στο Κυπριακό, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, εξέφρασε ο επικεφαλής τριμελούς αντιπροσωπείας της Ομάδας Φιλίας (ΟΦ) Κύπρου - Ουγγαρίας στην Εθνική Συνέλευση της Ουγγαρίας

László Varga, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε η αντιπροσωπεία σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρλη.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής, κατά τη συνάντηση, αφού εξήραν τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των Κοινοβουλίων τους, οι κύριοι Συλλούρης και Varga υπογράμμισαν ότι οι σχέσεις αυτές στηρίζονται σε θέσεις αρχών και εξέφρασαν την επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυσή τους με εντατικοποίηση των κοινοβουλευτικών επαφών. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο κ. Varga διαβίβασε πρόσκληση του Προέδρου του Ουγγρικού Κοινοβουλίου προς τον κ. Συλλούρη για επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τους Ούγγρους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, εκφράζοντας απογοήτευση για την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων, παρά τις ειλικρινείς και αδιάλειπτες προσπάθειες της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Επεσήμανε συναφώς την αδιάλλακτη και προκλητική στάση της Τουρκίας, η οποία προωθεί τη δική της ατζέντα, παραβιάζοντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, περιλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, σ’ ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Ο επικεφαλής της ουγγρικής αντιπροσωπείας επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Κύπρου εκ μέρους της χώρας του στις προσπάθειες για επίτευξη συνολικής διευθέτησης στο Κυπριακό, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και ευχήθηκε σύντομη θετική κατάληξη στις συνομιλίες.

Αντηλλάγησαν, τέλος, απόψεις για ζητήματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η διαδικασία του Brexit και οι πιθανές συνέπειές του, καθώς και ο γενικότερος προβληματισμός για το μέλλον της Ένωσης, όπως αυτό συζητείται τόσο από τους θεσμούς της ΕΕ όσο και από τις χώρες μέλη και ιδιαίτερα το ευρωπαϊκό και τα εθνικά κοινοβούλια.

Η ουγγρική αντιπροσωπεία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο από τις 23 μέχρι τις 26 Μαΐου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα