Η ώρα της βασιλόπιτας - Η "βασίλισσα" της Πρωτοχρονιάς

H βασιλόπιτα είναι το γλυκό σύμβολο της Πρωτοχρονιάς και συνδέεται με την εορτή του Αγίου Βασιλείου, από τον οποίο πήρε το όνομά της. Το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς έχει την τιμητική της και μάλιστα, δίδεται άνιση μάχη ανάμεσα στους παρεβρισκόμενους και ιδίως μεταξύ των μικρών παιδιών για το φλουρί, που θα φέρει τύχη την νέα

χρονιά.

Τη βασιλόπιτα την αγαπάμε γιατί είναι το πρώτο γλυκό που γεύεται ο ουρανίσκος μας μετά την αντίστροφη μέτρηση και την υποδοχή της νέας χρονιάς. Ποιό είναι όμως το μυστικό μιας πετυχημένης βασιλόπιτας?

Η βασιλόπιτα κόβεται και μοιράζεται με τελετουργικό τρόπο. Το γενικό πρόσταγμα έχει ο νοικοκύρης του σπιτιού, που αφού τη σταυρώσει, κόβει και μοιράζει τα κομμάτια της πίτας στα μέλη της οικογένειάς του και τους φιλοξενούμενους, ενώ κομμάτια ξεχωρίζονται για τον Χριστό, την Παναγία, τον Άγιο Βασίλειο και το σπίτι.

Καλή παρέα στο τραπέζι φυσικά πλάϊ στη βασιλόπιτα, εξακολουθούν να είναι τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες αλλά και διάφοροι άλλοι γλυκοί πειρασμοί πνιγμένοι μέσα σε λαχταριστή σοκολάτα, αναλόγως προτίμησς στο ίδιο πάντα πνεύμα των γιορτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα