Η ΟΠΟΚ στηρίζει την πορεία διαμαρτυρίας «Ακάμας Ώρα Μηδέν»

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ) στηρίζει την Πορεία Διαμαρτυρίας Ακάμας Ώρα Μηδέν, η οποία διοργανώνεται αύριο Σάββατο, 18 Ιουνίου 2022, στις 10:30 π.μ., μπροστά από το Υπουργείο Εσωτερικών, από όπου θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΠΟΚ, η Πορεία Διαμαρτυρίας Ακάμας Ώρα Μηδέν διοργανώνεται με αφορμή τις

«έντονες παρασκηνιακές πιέσεις και απαράδεκτες πολιτικές παρεμβάσεις» για την άμεση έγκριση και δημοσίευση του Αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, το οποίο, σημειώνει, θα επιφέρει ιδιαίτερα σοβαρές, αρνητικές, συσσωρευτικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και τοπίο της Χερσονήσου Ακάμα.

Ως γνωστό, η Πορεία Διαμαρτυρίας Ακάμας Ώρα Μηδέν διοργανώνεται από την Πρωτοβουλία για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών και την Κίνηση Save Akamas / Save Cyprus.

Σημειώνεται ότι, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ενταθεί οι παρασκηνιακές πιέσεις και οι πολιτικές παρεμβάσεις, ώστε να εγκριθεί με διαδικασίες «fast-track» το Αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, όπως αυτό έχει υποβληθεί από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και το Πολεοδομικό Συμβούλιο.

«Το Αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα προωθεί την διάσπαρτη δόμηση και την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη, μέσα από τις πολιτικές ανέγερσης μεμονωμένης κατοικίας και επισκέψιμου αγροκτήματος, τη χωροθέτηση τριών περιοχών εξειδικευμένων αναπτύξεων κοντά στα Φαράγγια της Ανδρολίκου, τους Βράχους της Ίνειας και τα Φαράγγια των Αρόδων και του Κάθικα, καθώς και τη δημιουργία νέας Λατομικής Ζώνης στα Φαράγγια της Ανδρολίκου και νέας Τουριστικής Ζώνης στους Βράχους της Ίνειας», προστίθεται.

Και όλα αυτά, σημειώνεται, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες πρόνοιες έχουν απορριφθεί ήδη από την Γνωμάτευση που εξέδωσε το Τμήμα Περιβάλλοντος τον Οκτώβριο 2021, ενώ παράλληλα οι εκθέσεις των συναρμόδιων αρχών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων αποδεικνύουν, πέραν κάθε εύλογης αμφιβολίας και επιστημονικής επιφύλαξης, ότι «θα επιφέρουν σοβαρές, αρνητικές, συσσωρευτικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και το μοναδικό τοπίο της Χερσονήσου Ακάμα».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα