Η Ομοσπονδία Περ/κων Οργανώσεων αγωνίζεται για τον Ακάμα

Την ανάγκη συνέχισης του αγώνα, για προστασία και διατήρηση της χερσονήσου του Ακάμα, τόνισε η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, τα μέλη της οποίας πραγματοποίησαν πρόσφατα την ετήσια Γενική τους Συνέλευση στη Χοιροκοιτία.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία δηλώνει πως παραμένει «κάθετα εναντίον στις πρόσφατες, αλλά και παλαιότερες, αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας που ήδη οδήγησαν σε οικοδομικές αναπτύξεις εντός της προστατευόμενης περιοχής προς όφελος των λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών».

Αναφέρει ότι με την οικοδομική ανάπτυξη, γίνεται ταυτόχρονη καταστροφή σπάνιων

και αυστηρά προστατευόμενων ειδών και των οικοτόπων, όπως είναι οι φώκιες, οι νυχτερίδες και οι θαλασσινές σπηλιές.

Κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση των οργανώσεων – μελών της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, «συζητήθηκαν, επίσης, οργανωτικά θέματα, έγινε κατάθεση και συζήτηση του απολογισμού δραστηριοτήτων του προηγούμενου έτους, καθώς και του προϋπολογισμού για το 2018».

Έγινε και επαναδιατύπωση των διαχρονικών θέσεων της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, όπως αυτές εκφράζονται σε Επιτροπές και Συμβούλια στα οποία συμμετέχει.

Οι θέσεις αυτές καλύπτουν όλες τις περιβαλλοντικές πτυχές που έχουν ως βασικό γνώμονα την προστασία και τη διατήρηση του Περιβάλλοντος της Κύπρου με τη διασφάλιση της οικολογικής ισορροπίας και του σεβασμού προς τις πολιτιστικές αξίες.

Αναφορικά με το Νότιο Μεταλλείο Μαθιάτη, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων επανέλαβε ότι αυτό αποτελεί προτεινόμενο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στη μικτή κατηγορία Φυσικού και Πολιτιστικού Τοπίου.

Επίσης, «χρήζει άμεσης προστασίας και κήρυξης ως Αρχαίο Μνημείο Πίνακα Α’ (καθώς χωροθετείται σε κρατική δασική γη), το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει το σύνολο του χώρου όπως έχει προταθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων».

Κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση, «διατυπώθηκε ξανά η απαίτηση για την αναθεώρηση του αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου με τρόπο ώστε να απαγορευτεί η πολιτική της μεμονωμένης κατοικίας, να αναπτυχθούν οι πυρήνες των χωριών και να προστατευτεί το φυσικό και αγροτικό περιβάλλον».

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων εκφράζει την έντονη αντίθεσή της με την προσθήκη πρόνοιας για Ενιαίες Αναπτύξεις στο Κείμενο της Δήλωσης Πολιτικής για την Ύπαιθρο.

Σχετικά με το πυρηνικό εργοστάσιο στη γειτονική περιοχή της Τουρκίας, Άκκουγιου, η Ομοσπονδία «απαιτεί την άμεση κινητοποίηση της πολιτείας και των οργανωμένων συνόλων με τοπικές και διεθνείς δράσεις, ώστε να αποτραπεί η λειτουργία του».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΟΠΟΚ, Χρίστος Κάρουλλας, καταθέτοντας τον απολογισμό του τελευταίου έτους, αναφέρθηκε στη συλλογικότητα στη λήψη αποφάσεων και στην πραγματοποίηση των δράσεων της Ομοσπονδίας.

Σημείωσε «τη συλλογική προσπάθεια που κατέβαλε η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «με επιστολές και συναντήσεις με αξιωματούχους της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, καθώς και με πολιτικά κόμματα, ώστε να καταβληθεί άμεσα κρατική χορηγία που έχει αποκοπεί από το 2012, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η εύρυθμη λειτουργία της».

Στη συνέχεια, συνήλθε στην πρώτη της συνεδρία η Συντονιστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, η οποία καταρτίστηκε σε σώμα ως ακολούθως: Πρόεδρος: Πέτρος Πασιάς, Αντιπρόεδρος: Χρίστος Κάρουλλας, Γραμματέας: Μυρούλα Χατζηχριστοφόρου, Βοηθός Γραμματέας: Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, Οργανωτικός Γραμματέας: Γιώργος Παπαλουκάς, Ταμίας: Δημήτρης Δημητρίου και Βοηθός Ταμίας: Αργυρός Σολομού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα