Εξοικονόμηση στα ταμεία, αξιοκρατία στα σκουπίδια

Κυβέρνηση και Helector αναμένεται να υπογράψουν, εντός της ερχόμενης βδομάδας, τη νέα σύμβαση που συμφωνήθηκε στην πολύωρη συνεδρία της Παρασκευής για τη μεταφορά ποσοτήτων σκουπιδιών της Λευκωσίας στη Μονάδα Διαχείρισης στην Κόσιη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η "Σημερινή της Κυριακής", η νέα συμφωνία προνοεί ότι η μονάδα στην Κόσιη θα συνεχίζει να διαχειρίζεται όλα τα σκουπίδια της Επαρχίας Λάρνακας, αλλά και επιπρόσθετες

ποσότητες μέχρι 240 τόνους ετησίως, από την Επαρχία Λευκωσίας.

Εάν τα ετήσια σκύβαλα της πρωτεύουσας ξεπεράσουν τους 240 τόνους, οι επιπρόσθετες ποσότητες θα καταλήγουν στην μονάδα Πεντάκωμου.

Παρά τον διπλασιασμό της ποσότητας αποβλήτων που θα διαχειρίζεται η Κόσιης, το κόστος για το κράτος θα είναι μειωμένο κατά 11 εκατομμύρια ευρώ.
Βάσει της νέας κρατικής συμφωνίας με τη Helector, οι ποσότητες σκουπιδιών που θα τυγχάνουν επεξεργασίας στη μονάδα της Κόσιη θα κοστίζουν στο κράτος 36 ευρώ ανά τόνο.

Θα θάβονται στη μονάδα της Κόσιη, χωρίς επεξεργασία, μέχρι και 50 χιλιάδες τόνοι αποβλήτων ετησίως.

Οι πρώτοι 20 χιλιάδες τόνοι θα κοστίζουν στο κράτος 19 ευρώ ανά τόνο και οι υπόλοιποι 30 χιλιάδες τόνοι, 10 ευρώ ανά τόνο.

Η συμπληρωματική συμφωνία που που θα λήγει τον Μάρτη του 2020 προνοεί, επίσης, την καταβολή στον ανάδοχο από το κράτος ποσού ύψους 17,5 εκατομμυρίων ευρώ για οφειλές που αφορούν προηγούμενες εργασίες.

Ωστόσο, στη συνεδρία της Παρασκευής, η Ελεγκτική Υπηρεσία διαφώνησε, επιμένοντας στο ποσό των 13 εκατομμύριων ευρώ.

Ως επακόλουθο της μεταφοράς των σκουπιδιών Λευκωσίας στην μονάδα επεξεργασίας στην Κόσιη, κλείνει οριστικά και η χωματερή του Κοτσιάτη. Επίσης, αποφεύγεται, την υστάτη, η επιβολή τσουχτερών προστίμων στη Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την άλλη, θεωρείται παράδοξο το κράτος να επεκτείνει τη συνεργασία του με εταιρεία που αντιμετωπίζει, ενώπιον δικαστηρίου, κατηγορίες για διαφθορά και δωροδοκία. Σημειώνεται, ότι εκ των κατηγορουμένων της υπόθεσης ΧΥΤΗ, είναι και ανώτερο στέλεχος της Helector που έχει παραδεχθεί ότι έδωσε μίζες.

Την ώρα που επεκτείνει τη συνεργασία του με τη Helector, το κράτος επιχειρεί, παράλληλα, μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, να ανακτήσει υπερπληρωμές εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να επωφελήθηκε η ίδια εταιρεία ως αντάλλαγμα για τις μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους.
Εξάλλου, το θέμα ηθικής τάξης που δημιουργείται για το κράτος έχουν αναδείξει με ανακοινώσεις τις προηγούμενες μέρες οι Γενικός Ελεγκτής και Δήμαρχος Πάφου.

Η επέκταση της συνεργασίας του κράτους με τη Helector δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς και ερωτήματα για τη μη αξιοποίηση εναλλακτικών λύσεων που είχαν τεθεί στο παρελθόν, όπως η δημιουργία νέας μονάδας επεξεργασίας στη Λευκωσία ή ο τερματισμός του συμβολαίου με τον ανάδοχο με ταυτόχρονη ανάληψη της λειτουργίας της Μονάδας από το ίδιο κράτος, μέχρι να ανατεθεί η διαχείριση σε νέο ανάδοχο.

Η επιλογή αυτή εφαρμόστηκε στην Πάφο, από τον Δήμαρχο της πόλης, ο οποίος διέκοψε τη σύμβαση με την Helector, αλλά και τη σύμβαση με την Envitec, με το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Πάφου να αναλαμβάνει το ίδιο τη διαχείριση της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα