Η μυστηριώδης προέλευση του πλανήτη Ερμή και η σχέση με την Κύπρο

Νέα γεωλογική έρευνα αποκαλύπτει εκπληκτικές γνώσεις για την πρώιμη ιστορία του Ερμή, υποδηλώνοντας ότι κάποτε ήταν τόσο μεγάλος όσο η Γη. Η ανακάλυψη έγινε από τον Nicola Mari, πλανητικό γεωλόγο στο Πανεπιστήμιο της Παβίας στην Ιταλία, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, όπου βρήκε πετρώματα εντυπωσιακά παρόμοια σε σύνθεση με αυτά του Ερμή.

Ο Ερμής, γνωστός για τις θερμές μέρες  και τις παγωμένες νύχτες του λόγω της εγγύτητάς του με τον Ήλιο, ολοκληρώνει μια τροχιά σε

88 γήινες ημέρες. Η έρευνα αυτού του αινιγματικού πλανήτη είναι μια πρόκληση λόγω της θέσης του κοντά στον Ήλιο και των ισχυρών βαρυτικών επιπτώσεων που αυτό συνεπάγεται. Οι μελέτες του Nicola Mari στη Γη στοχεύουν να αποκαλύψουν τα μυστικά του Ερμή. Η σύγκριση των πετρωμάτων από την Κύπρο με εκείνα του Ερμή έδειξε πανομοιότυπες συνθέσεις, κεντρίζοντας την περιέργεια για το γεωλογικό παρελθόν του Ερμή.

Σύμφωνα με το BBC, επιστήμονες εικάζουν ότι ο Ερμής ξεκίνησε με μεγαλύτερη μάζα, συγκρίσιμη με αυτή της Γης. Μια πρώιμη κολοσσιαία πρόσκρουση πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για τη μείωση του μεγέθους του και την αλλαγή της τροχιάς του, με αποτέλεσμα τον συμπαγή κόσμο που παρατηρούμε σήμερα. Περαιτέρω μελέτες σε παρόμοια πετρώματα της Γης μπορεί να παρέχουν πολύτιμες ενδείξεις για τις προηγούμενες γεωλογικές δραστηριότητες του Ερμή και το εκπληκτικό ταξίδι του στο Ηλιακό μας Σύστημα.

Η Κύπρος είναι ένα κομμάτι φλοιού που σχηματίστηκε κάτω από τον ωκεανό της Τηθύος πριν από περισσότερα από 90 εκατομμύρια χρόνια. Με τη σύγκρουση των τεκτονικών πλακών, τελικά ωθήθηκε προς την επιφάνεια, είτε έγινε το νησί που γνωρίζουμε σήμερα. Το τοπίο εξακολουθεί να έχει μια αλλιώτικη αίσθηση, λέει η Mari, με πρασινωπούς βράχους πλούσιους σε ορυκτά. «Σε ορισμένες περιοχές των βουνών της Κύπρου, είναι σαν να περπατάτε ακόμα πάνω από έναν αρχαίο ωκεανό», λέει. Τελικά, βρήκε τα συγκεκριμένα κομμάτια λάβας, γνωστά ως μπονινίτες, που αναζήτησε.

O  Mari επέστρεψε στο σπίτι και, σε συνεργασία με τους συναδέλφους της στη Nasa και στο Μουσείο Πλανητικής Επιστήμης της Ιταλίας, ανέλυσε τη σύνθεση των πετρωμάτων και τους συνέκρινε με δείγματα που ελήφθησαν από τον Ερμή. Όταν ήρθαν τα αποτελέσματα, έμεινε έκπληκτος. «Δεν ήταν απλώς παρόμοια, ήταν πανομοιότυπα». Το μείγμα στοιχείων όπως το μαγνήσιο, το αλουμίνιο και ο σίδηρος ήταν το ίδιο με αυτό που παρατηρήθηκε στον μυστηριώδη πλανήτη με τον τεράστιο πυρήνα. Η μόνη διαφορά ήταν ότι τα πετρώματα από την Κύπρο είχαν οξειδωθεί – κάτι που είναι αναπόφευκτο δεδομένης της πλούσιας σε οξυγόνο ατμόσφαιρας της Γης. Αυτό το καθιστά το πρώτο πραγματικό επίγειο ανάλογο για τον Ερμή, λέει η Mari – παρέχοντας ένα πολύτιμο επιπλέον σημείο δεδομένων για την κατανόησή μας για τον πλανήτη.

Νέες πληροφορίες για το Μεγάλο Παρελθόν του Ερμή

Πρόσφατη γεωλογική έρευνα με επικεφαλής τον Nicola Mari, έναν πλανητικό γεωλόγο από το Πανεπιστήμιο της Παβίας , αποκάλυψε πρωτοποριακά ευρήματα σχετικά με την πρώιμη ιστορία του Ερμή. Παραδόξως, αυτές οι μελέτες υποδεικνύουν ότι ο Ερμής, θα μπορούσε κάποτε να υπερηφανεύεται για μέγεθος συγκρίσιμο με αυτό της Γης. Η κομβική στιγμή του Mari ήρθε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Κύπρο, όπου μελέτησε επίγειους βράχους με μια σύνθεση που αντικατοπτρίζει στενά αυτή του Ερμή, σημειώνοντας ένα σημαντικό βήμα στην κατανόηση αυτού του αινιγματικού πλανήτη.

Η εγγύτητα του Ερμή στον Ήλιο προκαλεί ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, ολοκληρώνοντας την τροχιά του σε μόλις 88 γήινες ημέρες. Η σύνθεση, οι γεωλογικές διεργασίες και το εξελικτικό ταξίδι του πλανήτη παραμένουν ένα δύσκολο παζλ για τους επιστήμονες λόγω των δυσκολιών που συνδέονται με τη στενή τροχιά του προς τον Ήλιο.

Μόνο δύο διαστημόπλοια, το Mariner 10 και το Messenger, κατάφεραν να μελετήσουν λεπτομερώς τον Ερμή, αποκαλύπτοντας απροσδόκητα ευρήματα σχετικά με τον μεγάλο πυρήνα και το λεπτό φλοιό του. Η παρουσία του θορίου στην επιφάνειά του, εξακολουθεί να παραμένει ένα μυστήριο δεδομένης της εγγύτητας του Ερμή με τον Ήλιο

Keywords
Τυχαία Θέματα