Η Μογκερίνι στηρίζει τη Λευκωσία στο θέμα των εγγυήσεων

Άριστη γνώστρια του Κυπριακού αλλά και των πρόσφατων εξελίξεων, αφού ήταν παρούσα και στο Κραν Μοντανά, η Υπάτη Εκπρόσωπος της Ε.Ε Φρεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε στον ΓΓ του ΑΚΕΛ, την πλήρη στήριξη των Βρυξελλών όχι μόνο στην ανάγκη άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών αλλά και στην ανάγκη κατάληξης σε συμφωνία στη βάση των θέσεων της Λευκωσίας για την ασφάλεια/εγγυήσεις.

Όπως δήλωσε ο κος Κυπριανού «η κατανόηση που βρίσκουμε είναι ότι η κυρία Μογκερίνιο

συμμερίζεται την ανάγκη άμεσης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και κατανοούμε ότι η ΕΕ συμμερίζεται τη θέση της Κ.Δ ότι δεν μπορεί μια χώρα μέλος της ΕΕ μετά την οποιαδήποτε συμφωνία να έχει τα οποιαδήποτε εγγυητικά δικαιώματα πέραν από την ένωση στην οποία ανήκει».

Οι συναντήσεις στις Βρυξέλλες πραγματοποιούνται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία δύο μόλις μέρες μετά τις Τουρκικές εκλογές αλλά και ενόψει της έγκρισης από τη Σύνοδο Κορυφής της πολύ αυστηρής για την Τουρκία έκθεσης προόδου που την θέτει στο σκαμνί για τις επιθετικές πολιτικές της στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο

Λόγω της κρίσιμης περιόδου, σειρά επαφών στις Βρυξέλλες έχει και ο διαπραγματευτής Αντρέας Μαυρογιάννης με τον οποίο ο Άντρος Κυπριανού συναντήθηκε στο περιθώριο των επαφών του με τους επικεφαλής πολιτικών ομάδων.

Μεταξύ άλλων συναντήθηκε με την πρόεδρο των Πρασίνων Σκα Κέλλερ, τον επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλιστών στην επιτροπή εξωτερικών Κνουτ Φλεγκεστέιν, την πρόεδρο της Ευρωπαικής Αριστεράς Γκαπριελ Ζίμερ, καθώς και την επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κλάρα Μαρτίνεζ Αλπερόλα.

«Εκείνο το οποίο θα πω είναι ότι δική μας υποχρέωσγη να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια αναλαβάνοντας πρωτοβουλίες να επαναρχίσουν ο ιδιαπραγματεύσεις και να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα. Αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό οι ευθύνες πρέπει να βαραίνουν αποκλειστικά την Τουρκία εάν θέλουμε να ματαιώσουμε τους όποιους αρνητικούς σχεδιασμούς σε βάρος της Κύπρου και αυτό θα πρέπει να το κατανοήσει ο κύριος Αναστασιάδης», είπε.

Αύριο θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος θα συμμετέχει στο Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Keywords
Τυχαία Θέματα