Η μελέτη για τον κατώτατο μισθό και οι έναρξη του διαλόγου (ΒΙΝΤΕΟ)

Χωρίς να υπεισέλθουν σε αριθμολογία, οι κοινωνικοί εταίροι ενημερώθηκαν από την Υπουργό Εργασίας για τα ευρήματα της μελέτης του ILO.

Πρόκειται για μελέτη που διενεργήθηκε το 2019 με στοιχεία κυρίως του 2017 και έχει παραδοθεί στη Ζέτα Αιμιλιανίδου στις αρχές του 2020.

Τα βασικά συμπεράσματα αυτής της μελέτης δεικνύουν μεταξύ άλλων:

 Μείωση του μισθολογικού χάσματος ανδρών και γυναικών. Αύξηση μισθών εργαζομένων που βρίσκονται κοντά στο όριο της φτώχειας. Θετική συμβολή στις συνεισφορές σε ΓεΣΥ και Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ενίσχυση
της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων, χωρίς να επηρεάζεται η βιωσιμότητά τους. Θετική επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη.


Βεβαίως οι κοινωνικοί εταίροι έχουν ζητήσει να τους παραδοθεί στο σύνολό της η μελέτη προκειμένου να μετρήσουν τα δεδομένα και να τοποθετηθούν αναλόγως.
Η πολιτική βούληση είναι ξεκάθαρη και ανοίγει το δρόμο για τη θέσπιση κατώτατου μισθού, ο οποίος υπάρχει στην Κύπρο μόνο για οκτώ επαγγέλματα.

Αυτό θέτει, θεωρητικά πάντα, σε πιο ευνοϊκή θέση τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες θέλουν έτσι κι αλλιώς την θέσπιση κατώτατου μισθού.

Στην αντίπερα όχθη οι εργοδοτικές οργανώσεις είναι αυτές που καλούνται να διαχειριστούν το όλο θέμα εξού και βλέπουμε να ανοίγουν θέμα κατάργησης της ΑΤΑ, το οποίο θα εγερθεί, κατά την ΟΕΒ, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ΑΤΑ.

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε ακόμη:

Εκτόξευση τιμών: Στα όριά τους τα νοικοκυριά-Εξετάζεται μείωση ΦΠΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Πόθεν Έσχες: Ψάχνουν λύσεις στα προβλήματα και τους κατάλληλους για τον έλεγχο

Keywords
Τυχαία Θέματα