Η Μάντσεστερ Σίτι στο σκαμνί: οι όμορφοι τίτλοι, όμορφα... πληρώνονται

Η Μάντσεστερ Σίτι στο σκαμνί αντιμέτωπη με κατηγορίες για οικονονικές παραβάσεις - Θα της αφαιρεθούν βαθμοί; Θα αποβληθεί από το πρωτάθλημα; Πόσο θα το... τραβήξει η Πρέμιερ Λιγκ αν ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά προϊόντα της αποδειχθεί ένοχο;

Η Μάντσεστερ Σίτι παραπέμφθηκε σε ανεξάρτητη επιτροπή για φερόμενες παραβιάσεις των κανόνων χρηματοδότησης της Πρέμιερ Λιγκ. Οι παραβιάσεις αφορούν την περίοδο από τη σεζόν 2009-10 έως την περίοδο 2017-18 .

Συγκεκριμένα, η Σίτι φέρεται να έχει παραβιάσει τους κανόνες σχετικά με την παροχή ακριβών

οικονομικών πληροφοριών, κατηγορείται επίσης για μη συμμόρφωση με τους κανόνες της Πρέμιερ Λιγκ που απαιτούν από τους συλλόγους να ακολουθούν τους κανονισμούς της UEFA για το Financial Fair Play από τις σεζόν 2013-14 έως 2017-18 και ότι δεν τηρεί τους κανόνες της Πρέμιερ Λιγκ για το κέρδος και τη βιωσιμότητα από το 2015-16 έως το 2017-18.

Είναι γνωστό πως μετά από αντίστοιχη έρευνα της UEFA, η Σίτι τιμωρήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 με διετή αποκλεισμό από την Ευρώπη. Κατόπιν, οι «Πολίτες» προσέφυγαν ε στο CAS και τον Ιούλιο του 2020 πέτυχαν την άρση της ποινής, λόγω παραγραφής.

Σύμφωνα με τους Times, η Σίτι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με αφαίρεση βαθμών, ακόμα και αποβολή από το πρωτάθλημα.

Κάποια στιγμή θα γινόταν. Και έγινε. Οι «Πολίτες», μετά την αλλαγή της ιδιοκτησίας τους, έκαναν τα τελευταία χρόνια τεράστιες επενδύσεις ξοδεύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που τους έφερε στην πρώτη θέση των συλλόγων με τα περισσότερα χρήματα για μεταγραφές.

Και σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με τους άλλους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους, η Μάντσεστερ Σίτι έδειξε να μην επηρεάζεται ούτε από την πανδημία του κορωνοϊού. Ενώ οι υπόλοιποι χρειάστηκε να… μαζευτούν μετά τις ζημίες που είχαν αυτή την περίοδο, ο αγγλικός σύλλογος συνέχισε απλά να ξοδεύει. Με τελευταίο απόκτημα, φυσικά, τον Έρλινγκ Χάαλαντ, για τον οποίο δόθηκαν 70 εκατομμύρια ευρώ στη Ντόρτμουντ, 40 εκατομμύρια ευρώ στον ατζέντη και άλλα 30 εκατομμύρια ευρώ στον πατέρα του παίκτη.

Αυτά είναι ενδεικτικά τα έξοδα και έσοδα των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων από τη σεζόν 2011-12:

Μάντσεστερ Σίτι: 1,7 δισεκατομμύριο ευρώ έξοδα-706 εκατομμύρια ευρώ από πωλήσεις (διαφορά 1 δισεκατομμύριο)

Παρί Σεν Ζερμέν: 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ-706 εκατομμύρια ευρώ (διαφορά περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ)

Γιουβέντους: 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ-1 δισεκατομμύριο ευρώ (διαφορά 553 εκατομμύρια ευρώ)

Μπαρτσελόνα: 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ-993 εκατομμύρια ευρώ (διαφορά 542 εκατομμύρια ευρώ)

Λίβερπουλ: 1 δισεκατομμύριο ευρώ-660 εκατομμύρια ευρώ (διαφορά 429 εκατομμύρια ευρώ)

Μπάγερν: 796 εκατομμύρια ευρώ-374 εκατομμύρια ευρώ (διαφορά 422 εκατομμύρια ευρώ)

Ρεάλ Μαδρίτης: 1 δισεκατομμύριο ευρώ-903 εκατομμύρια ευρώ (διαφορά 195 εκατομμύρια ευρώ)

Εννοείται πως το μεγάλο… μπαμ έγινε από το 2016 και μετά, από όταν δηλαδή ανέλαβε την ομάδα ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Για… χάρη του Ισπανού προπονητή έχει δοθεί σε μεταγραφές ποσό που ξεπερνά το 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ. Μια ασταμάτητη μηχανή χρήματος, που δεν συναντά κανένα εμπόδιο.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο για να «χτιστεί» η άμυνα έχουν δοθεί σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ: 70 για τον Ρούμπεν Ντίας, 65 για τον Εμερίκ Λαπόρτ, 57 για τον Μπενζαμέν Μεντί, 55 για τον Τζον Στόουνς, 52 για τον Κάιλ Γουόκερ, 45 για τον Νέιθαν Άκε και πάει λέγοντας.

Υπάρχουν δύο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα που δείχνουν τους τρόπους με τους οποίους λειτουργεί η Σίτι και τα… παραθυράκια που χρησιμοποιεί για να δείχνει «τακτοποιημένα» τα οικονομικά της…

Ένα είναι τα κρυφά συμβόλαια. Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύτηκαν από το γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο Ρομπέρτο Μαντσίνι, ο οποίος κάθισε στον πάγκο της ομάδας από το 2009 ως το 2013, ήταν αποδέκτης κάποιων μυστικών πληρωμών από μια συμφωνία που είχε με την ομάδα Αλ Τζαζίρα, με έδρα στο Άμπου Ντάμπι. Είχε κανονικά το συμβόλαιό του με τη Σίτι ο Ιταλός τεχνικός και ταυτόχρονα, μέσω της εταιρείας του, λάμβανε και άλλα χρήματα επειδή «εργαζόταν» και ως σύμβουλος στην ομάδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Όπως φάνηκε στα σχετικά τιμολόγια αυτός που τον πλήρωνε και στις δύο περιπτώσεις ήταν το Abu Dhabi United.

Δεύτερο παράδειγμα είναι οι χορηγίες… Όπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα που είχε κάνει η UEFA, ο αγγλικός σύλλογος παρουσίαζε αλλοιωμένα νούμερα στις δηλώσεις της καθώς ο ιδιοκτήτης της, Σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγέν αλ-Ναχίαν, χρηματοδότησε ως επί το πλείστον την τεράστια ετήσια χορηγία, ύψους 75 εκατ. ευρώ, στην φανέλα της Σίτι, στο γήπεδο και την Ακαδημία. Και το έπραξε μέσω της αεροπορικής εταιρείας της χώρας του, Etihad. Ένα από τα email που είχαν διαρρεύσει, υποδείκνυε πως μόνο 9 εκατ. ευρώ αυτής της χορηγίας την σεζόν 2015-2016 ήρθαν απευθείας από την Etihad και τα υπόλοιπα μπήκαν στα ταμεία της Σίτι από την εταιρεία - όχημα του Σεΐχη για τον έλεγχο της ομάδας, την Abu Dhabi United Group.

«Είμαι απίστευτα χαρούμενος για αυτή την απόφαση, που δείχνει πως αυτό που έλεγαν όλοι για το σύλλογο δεν είναι αλήθεια και που μας επιτρέπει να υπερασπιστούμε στον αγωνιστικό χώρο αυτό που κερδίσαμε εκεί. Όπως έχω πει πολλές φορές, εάν είχαμε κάνει κάτι λάθος θα αποδεχόμασταν την απόφαση της UEFA και του CAS επειδή θα είχαμε κάνει κάτι λάθος. Έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας όταν πιστεύουμε πως είναι σωστό αυτό που έχουμε κάνει. Παίξαμε με τους ίδιους κανονισμούς στην Ευρώπη για το Financial Fair Play. Εάν τους παραβιάζαμε, θα είχαμε τιμωρηθεί. Φυσικά και είμαστε απίστευτα ευτυχισμένοι επειδή μπορούμε να υπερασπιστούμε αυτό που πετύχαμε στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό που κάναμε την τελευταία δεκαετία έγινε εντός γηπέδου. Ξέρω πως αυτή η κατάσταση δεν είναι άνετη για τους ελίτ συλλόγους, όπως η Λιβερπουλ, η Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Άρσεναλ. Αλλά θέλουμε να τους ανταγωνιστούμε. Αξίζουμε να είμαστε πιο δυνατοί. Δεν χρειάζεται να πάρουμε άδεια για να είμαστε εδώ. Αξίζουμε να είμαστε εδώ. Κάναμε βήματα προόδου μέσα σε δέκα χρόνια. Επενδύσαμε πολλά χρήματα, όπως αρκετοί σύλλογοι και το κάναμε με σωστό τρόπο. Δεν τιμωρηθήκαμε επειδή ακολουθήσαμε τους κανόνες του FFP. Εάν δεν τους είχαμε ακολουθήσει, θα μας τιμωρούσαν. Ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει πως είμαστε εδώ για να ανταγωνιστούμε εντός γηπέδου στο ίδιο επίπεδο με όλες τις ελίτ ομάδες της Αγγλίας και της Ευρώπης» έλεγε ο Γκουαρδιόλα τον Ιούλιο του 2020 μετά τη δικαίωση από το CAS. Εν μέρει είχε δίκιο, στην πραγματικότητα το CAS δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης λόγω της παραγραφής.

Αν (υποτίθεται ότι) το Financial Fair Play καθιερώθηκε για να δημιουργήσει ισορροπία και, όσο είναι δυνατόν να υποχρεώσει όλους να παίζουν με τους ίδιους οικονομικούς κανόνες, τότε πως είναι δυνατόν να έχει επιτραπεί μια τέτοια κατάσταση, αναρωτιούνται πολλοί.

Και, φυσικά, το θέμα δεν είναι μόνο πόσα χρήματα μπορεί να δώσει αλόγιστα για μεταγραφές η Σίτι, αλλά και το γεγονός ότι έχει τον τρόπο λόγω της οικονομικής δύναμής της να προσφέρει σχεδόν εξωφρενικούς μισθούς: ο Χάαλαντ, όπως και ο Κέβιν Ντε Μπρόινε, είναι οι υψηλότερα αμοιβόμενοι παίκτες στην Πρέμιερ Λιγκ. Αμφότεροι λαμβάνουν ετησίως περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ. Σχεδόν 17 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο παίρνει ο Τζακ Γκρίλις, άλλα 14,5 ο Στόουνς.

Η κατηγορία που αντιμετωπίζει η Μάντσεστερ Σίτι είναι ότι παραβίαζε τους σχετικούς κανονισμούς καθώς τα στοιχεία που δήλωνε, ως όφειλε, δεν ήταν ακριβή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μια διαφορετική οικονομική κατάσταση του συλλόγου. Η Πρέμιερ Λιγκ «πάτησε» στην έρευνα της UEFA, αλλά αυτή τη φορά δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για τις έρευνες και τις αποφάσεις.

«Η Μάντσεστερ Σίτι εκπλήσσεται από την έκδοση αυτών των υποτιθέμενων παραβάσεων των κανόνων της Πρέμιερ Λιγκ, ιδιαίτερα δεδομένης της εκτεταμένης συνεργασίας της και τον μεγάλο όγκο λεπτομερούς υλικού που έχει χορηγήσει. Ο σύλλογος καλωσορίζει την επανεξέταση αυτού του θέματος από μια ανεξάρτητη επιτροπή, ώστε να εξετάσει αμερόληπτα το πλήρες σύνολο των αδιαμφησβήτητων αποδεικτικών στοιχείων που υπάρχουν προς υποστήριξη της θέσης της. Ως εκ τούτου, ανυπομονούμε να κλείσει αυτό το θέμα μια για πάντα» ανέφερε η απάντηση των «Πολιτών», που έχουν κατακτήσει έξι πρωταθλήματα από όταν εξαγοράστηκε το 2008 από το Abu Dhabi United Group, με τους Άραβες να βρίσκουν έναν εξαιρετικό τρόπο για να… ξεπλένουν χρήμα μέσω του ποδοσφαίρου. 

Στα περί συνεργασίας που ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι «Πολίτες», η απάντηση της Πρέμιερ Λιγκ είναι ότι για να έχει πρόσβαση στα σχετικά έγγραφα χρειάστηκε να πάει στα δικαστήρια για να εκδοθεί απόφαση, καθώς ο σύλλογος δεν ήταν τόσο συνεργάσιμος.

Οι ποινές που προβλέπονται είναι από αφαίρεση βαθμών μέχρι και υποβιβασμός. Δεν προβλέπεται, βέβαια, η υπόθεση να εξεταστεί, πολύ περισσότερο να κλείσει άμεσα. Είναι ενδιαφέρον, πάντως, πως ο σύλλογος δεν θα έχει αυτή τη φορά τη δυνατότητα να προσφύγει στο CAS, όπως είχε κάνει με την τιμωρία από την UEFA, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το νομικό πλαίσιο της Πρέμιερ Λιγκ.

Ωστόσο, άπαντες περιμένουν να δουν πόσο θα το… τραβήξει η Πρέμιερ Λιγκ, αν η Μάντσεστερ Σίτι βρεθεί ένοχη. Κι αυτό διότι πρόκειται για μια υπόθεση που δεν έχει προηγούμενο, αλλά μπορεί να το δημιουργήσει. Θα «τολμήσει» η διοργανώτρια αρχή να κάνει τέτοια ζημιά σε μια από τις πιο ισχυρές και ελκυστικές ομάδες της αν δεν έχει αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία ότι είναι ένοχη;

Από το 2008 μέχρι σήμερα, η Μάντσεστερ Σίτι έχει κατακτήσει 14 εγχώρια τρόπαια, έχει στον πάγκο της τον κορυφαίο προπονητή στον κόσμο και στο ρόστερ τους κάποιους από τους καλύτερους παίκτες. Και όλα αυτά τα πέτυχε επειδή μπορούσε να (τα) πληρώσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα