Η λίστα με τα χρέη του ήρωα Ανδρέα Κάρυου

Ημέρα μνήμης η σημερινή για τους ‘Ήρωες του Αχυρώνα Λιοπετριού. Στις 2 Σεπτεμβρίου 1958 έπεσαν μαχόμενοι τα τέσσερα παλικάρια Ανδρέας Κάρυος, Φώτης Πίττας, Ηλίας Παπακυριακού και Χρίστος Σαμάρας μετά από πολύωρη μάχη με τους βρετανούς αποικιοκράτες. Οι τέσσερεις ήρωες έπεσαν μαχόμενοι στο όνομα της Απελευθέρωσης και της Ένωσης της Κύπρου με τη Μητέρα Ελλάδα.

Μια αξιοπερίεργη ιστορία καταγράφηκε στο βιβλίο του ήρωα Δαφνή Παναγίδη «Πικροδάφνες», το οποίο

εξέδωσε ο αδελφός του και έχει να κάνει με μια λίστα από χρέη την οποία άφησε ο Ανδρέας Κάρυος στον Δαφνή για να την παραδώσει στην γυναικά του έτσι ώστε να αποπληρωθούν.

Η λίστα με τα χρέη του Ανδρέα Κάρυου

Ο Ανδρέας Κάρυος και ο Δαφνής Παναγίδης γνωρίστηκαν στα κρατητήρια της Πύλας. Κατά την παρουσία τους εκεί οι δύο άντρες ανέπτυξαν στενή φιλία. Όταν ο Κάρυος πήρε την έγκριση από τον Αρχηγό της ΕΟΚΑ για να αποδράσει από τα κρατητήρια, τότε παρέδωσε στον καλό του φίλο και συναγωνιστή μια λίστα με χρέη που αφορούσαν των ίδιο αλλά την οικογένεια του και που έφταναν τις 3.000 λίρες.

Επιπλέον προέτρεψε τον Δαφνή με την πρώτη ευκαιρία να πάει στο χωριό Αυγόρου για να επισκεφθεί την οικογένεια του και να παραδώσει τη λίστα με τα χρέη στην γυναίκα του.

Η αξιοπερίεργη αυτή μαρτυρία έρχεται στο φως για να προσδώσει ακόμη περισσότερο την ανδρεία που διακατείχε των ήρωα Ανδρέα Κάρυο, ο οποίος συνειδητοποιημένος για τον κίνδυνο της ζωή τους δεν ήθελε να αφήσει ανοικτές εκκρεμότητες

Keywords
Τυχαία Θέματα