Η Λίσενκο έχασε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο λόγω ντόπινγκ

Η Τατιάνα Λίσενκο βρέθηκε θετική σε αναβολές ουσίες για τρίτη φορά στην καριέρα της, στο πλαίσιο των επανελέγχων της ΔΟΕ, χάνοντας το χρυσό μετάλλιο του Λονδίνου.



Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αφαίρεσε από την σφυροβόλο Τατιάνα Λίσενκο το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, μετά από τον επανέλεγχο δειγμάτων αθλητών από τους Αγώνες του

2008 και του 2012.

Οι έλεγχοι με τις πιο σύγχρονες μεθόδους σε αποθηκευμένα δείγματα ούρων έδειξαν ότι η 33χρονη Ρωσίδα ήταν θετική στο στεροειδές δεϋδρο-χλωρο-μεθυλo-τεστοστερόνη, μία αναβολική ουσία που παρασκευάζεται ειδικά για τον αθλητισμό.

Η Λίσενκο είχε τιμωρηθεί με διετή αποκλεισμό μεταξύ 2007 και 2009 λόγω χρήσης αναβολικών, βρέθηκε θετική και τον Απρίλιο του 2016, με συνέπεια πλέον να αντιμετωπίζει κίνδυνο αποκλεισμού δια βίου.

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2011 και του 2013 αρνήθηκε κάθε κατηγορία και δεν συμμετείχε στην πειθαρχική διαδικασία, όπως αναφέρει η απόφαση της ΔΟΕ. Όταν ενημερώθηκε για τον θετικό έλεγχο, έστειλε email στη ΔΟΕ, υποστηρίζοντας: "Στο μέλλον, μην με ενοχλείτε για τέτοια θέματα, έχω ένα μικρό παιδί. Δεν έχω τη δυνατότητα ούτε τον χρόνο".

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το χρυσό μετάλλιο του Λονδίνου καταλήγει στην Πολωνή Ανίτα Βλόνταρτσικ, η οποία είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση το 2012. Η Βλόνταρτσικ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Η ΔΟΕ ήλεγξε ξανά πάνω από 1.200 δείγματα από το Πεκίνο και το Λονδίνο, σε δύο δόσεις, εντοπίζοντας 98 θετικά, μεταξύ των οποίων και αυτό της Πηγής Δεβετζή, που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο μήκος το 2008.

Keywords
Τυχαία Θέματα