Η Κύπρος γιόρτασε σήμερα με κάθε λαμπρότητα τα Θεοφάνια (BINTEO)

Η Κύπρος γιόρτασε σήμερα με κάθε λαμπρότητα τα Θεοφάνια, τη βάπτιση, δηλαδή του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη Ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή, σε ρεπορτάζ στις Τομές στα Γεγονότα.
    
Χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν από νωρίς το πρωί τους ναούς και ακολούθως παρακολούθησαν τον καθαγιασμό των υδάτων. Κολυμβητές όλων των ηλικιών, τήρησαν το έθιμο και βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον τίμιο σταυρό.
 
Το επίκεντρο των εορτασμών παρουσία του ΠΤΔ Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος έφθασε

συνοδευόμενος από τις κόρες του, η Λάρνακα και ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Λαζάρου. Τη Θεία Λειτουργία τέλεσαν Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος μαζί με τον Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριο.  

Επιπρόσθετα, σε ευφρόσυνο κλίμα και με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη και λαμπρότητα εορτάσθηκε, στο Μετόχι του Αγίου Προκοπίου της Ιεράς Μονής Κύκκου στη Λευκωσία, η μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Βάπτισης του Κυρίου.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας, έλαβε χώρα η εν πομπή λιτάνευση της εικόνας της Βαπτίσεως του Κυρίου και του Τιμίου Σταυρού και η τελετή κατάδυσης.
  
Ακολούθως, με θεία λειτουργία στον καθεδρικό ναό Αγίας Νάπας και κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα του παλιού λιμανιού, η Λεμεσός γιόρτασε τα Θεοφάνια.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, στην παρουσία της Προέδρου της Βουλής. Τελέστηκαν προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού και στην παρουσία των Αρχών της πόλης και Επαρχίας. Εκ μέρους της Κυβέρνησης παρέστη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ακολούθησε πομπή η οποία κατέληξε στο Λιμανάκι της Κάτω Πάφου, όπου τελεστεί ο Αγιασμός των Υδάτων με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού από τον Μητροπολίτη Πάφου.

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνια και στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου με επίκεντρο την Αγία Νάπα. Της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού κυρίου Κώστα Κουμή, του Δημάρχου κ. Χρίστου Ζαννέττου εκπροσώπων του Στρατού, της Αστυνομίας

Ακολούθησε πομπή υπό τους ήχους της μπάντας του δήμου Αγίας Νάπας και υπό την συνοδεία αγήματος της εθνικής φρουράς.

Η Βάπτιση του Τιμίου Σταυρού και ο Καθαγιασμός των Υδάτων πραγματοποιήθηκαν στο Λιμανάκι Αγίας Νάπας όπου βραβεύθηκε με Χρυσό Σταυρό ο πρώτος κολυμβητής. Στο Παραλίμνι η τελετή καθαγιασμού των υδάτων τελέστηκε του εξωκλήσι του Αποστόλου Ανδρέα στον Πρωταρά ενώ Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο εξωκλήσι της Αγίας Τριάδος στο αλιευτικό καταφύγιο Παραλιμνίου.  

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και θρησκευτικής κατάνυξης οι Καρπασίτες και οι εγκλωβισμένοι της περιοχής, τίμησαν και φέτος την ημέρα των Θεοφανίων στην κατεχόμενη Γιαλούσα. Η τελετή καθαγιασμού των υδάτων έγινε στη θάλασσα του Αγίου Θύρσου, για άλλη μια χρονιά, υπό την σκιά της κατοχής.
   
Ο καθαγιασμός των υδάτων στα νερά της κατεχόμενης Γιαλούσας στον Άγιο Θύρσο με δεκαπέντε τολμηρούς κολυμβητές, παρά το ψύχος, βούτηξαν στα παγωμένα νερά της θάλασσας του Αγίου Θύρσου, για τον Τίμιο Σταυρό.

Προηγήθηκε Θεία Λειτουργία στον κατάμεστο ιερό ναό Αγίας Τριάδας στην Καρπασία.
Κοσμοσυρροή και κατάνυξη.

Δείτε το απόσπασμα:

Διαβάστε επίσης: Πάφος: Βούτηξαν και μάζεψαν λεφτά για παιδί που χρειάζεται μεταμόσχευση (PICS)

Keywords
Τυχαία Θέματα