Η Κύπρος εκδίδει νέα ομόλογα μετά τις αναβαθμίσεις των οίκων

Οι τελευταίες αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης οδήγησαν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αναζητήσει φθηνότερο χρήμα στις αγορές.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει αναθέσει στους Citigroup, Goldman Sachs και HSBC, την έκδοση εφταετών ομολόγων. Τα ομόλογα λήξης το 2024 θα ενταχθούν στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ήδη, έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο LSE

και μέχρι αύριο αναμένεται να διαφανεί το ενδιαφέρον και να χαρτογραφηθεί η έκδοση, το ύψος της και το επιτόκιο της.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν μισό δις, το ποσό όμως αυτό αναμένεται να είναι και υψηλότερο, αναλόγως του τι θα καταδείξουν οι αναγνωριστικές αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση.

Η έκδοση των νέων εφταετών ομολόγων είναι ξεκάθαρο πως πάνε για αποπληρωμή ακριβότερου χρέους, καθώς η Κύπρος πια δεν έχει ελλείμματα, αλλά ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Συνεπώς, τα αντληθέντα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να αποπληρωθούν ομόλογα με ιδιαίτερα σημαντικά επιτόκια.

Συγκεκριμένα, θα αποπληρωθούν ευρωομόλογα της διετίας 2019 - 2020, με επιτόκια από 4,6% έως και 6,5%.

Στους σχεδιασμούς αναχρηματοδότησης του δημοσίου χρέους εντάσσεται και η πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για το οποίο υπήρξε προσφάτως απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου. Περίπου 128 εκ.

Με νέο δανεισμό μεγαλύτερης διάρκειας και χαμηλότερο κόστος αντιμετωπίζονται πλέον μεσοπρόσθεσμες λήξεις χρέους.Πασιφανές είναι ωστόσο πως η εφταετής διάρκεια των νέων ομολόγων έχει σημασία, καθώς το 2024 δεν υπάρχει καμία δανειακή υποχρέωση. Επομένως, εξομαλύνονται οι λήξεις χρέους, κατά τρόπο που οι δανειακές υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι διαχειρίσιμες για όλες τις επόμενες χρονιές.

Keywords
Τυχαία Θέματα