«Η Κύπρος ανάμεσα σε στόχους της No.1 καταζητούμενης στον κόσμο»

H νούμερο ένα καταζητούμενη στον κόσμο, η οποία θεωρείται ότι είναι υπεύθυνη για το θάνατο πέραν των 400 ανθρώπων, πιστεύεται ότι κρύβεται στην Υεμένη και συνεχίζει την τρομοκρατική της δράση.

Πρόκειται για τη Βρετανίδα «λευκή χήρα» Samantha Lewthwaite, 35 ετών, η οποία καταζητείται εδώ και επτά χρόνια από τη βρετανική αστυνομία.

Σε εκτενές δημοσίευμα τους, οι βρετανικές εφημερίδες DailyMail και Mirror κάνουν αναφορά στη δράση

της αλλά και τη σύνδεσή της με την Κύπρο και άλλους καλοκαιρινούς προορισμούς.

Η 35χρονη, η οποία είναι κόρη Βρετανού στρατιωτικού, πιστεύεται ότι βρήκε καταφύγιο στην οργάνωση Al-Shabaab. Στα ίδια δημοσιεύματα αναφέρεται ότι η «λευκή χήρα» εγκαταστάθηκε στην διαλυμένη από τον πόλεμο Υεμένη, όταν την συνέδεσαν με θηριωδίες στην Κένυα και στη Σομαλία. Επίσης, πιστεύουν ότι πρόσφατα βρέθηκε στο Ντουμπάι και φοβούνται ότι μπορεί να ετοιμάζει περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις, ακόμα και στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τη DailyMail η Ιντερπόλ εξέδωσε «κόκκινου τύπου» ένταλμα σύλληψης της μετά στη σύνδεση της το 2013 με επίθεση σε εμπορικό κέντρο στην Κένυα, στην οποία 71 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 200 τραυματίστηκαν. Επίσης, οι βρετανικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι βρίσκεται πίσω από τα μακελειό σε πανεπιστήμιο της Γκαρίσα το 2015, κατά το οποίο 148 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από πυροβολισμούς.

Στην Υεμένη, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στρατολογούσε γυναίκες για επιθέσεις αυτοκτονίας, πληρώνοντας 300 δολάρια στις οικογένειές τους. Επίσης, έστελνε σε επιθέσεις αυτοκτονίας 15χρονες, οι οποίες ήταν υπό την επήρεια ηρωίνης.

Μάλιστα, φαίνεται ότι έκανε πλαστικές επεμβάσεις και έβαλε βάρος για να μην αναγνωρίζεται εύκολα. Συνεχίζει δε να μεγαλώνει τα τέσσερα της παιδιά, τα οποία έχουν τρεις διαφορετικούς πατέρες.

Αίσθηση πάντως προκαλεί η αναφορά ότι αυτό το καλοκαίρι στρατολογούσε βομβιστές αυτοκτονίας με στόχους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα που επικαλείται κρυπτογραφημένα emails και τηλεφωνικές κλήσεις, μέσα στους πιθανούς στόχους ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Κύπρος και η Ισπανία. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η DailyMail, προσπαθούσε να μαζέψει μια ομάδα φανατικών, μεταξύ των οποίων και γυναίκες, για να κτυπήσουν στα τουριστικά θέρετρα.

Πάντως πηγές από την Αστυνομία Κύπρου καθησυχάζουν ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες ή ενδείξεις για δράση ή ενδεχόμενη δράση της στην Κύπρο, «ωστόσο πάντως οι κρατικές υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση για να βρίσκεται σε επαγρύπνηση για παν ενδεχόμενο».

Keywords
Τυχαία Θέματα