Η ΚΤΚ δεν είναι ικανοποιημένη από την διαχείριση των ΜΕΔ

Υψηλό παραμένει στην Κύπρο το χρέος του ιδιωτικού τομέα παραμένει ψηλό, σκεπτικισμός επικρατεί στην Κεντρική Τράπεζα ως προς τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ εντείνονται οι πιέσεις και από τους διεθνείς οίκους.

Συγκεκριμένα, ο δανεισμός των νοικοκυριών διαμορφώνεται στο 121,2% του ΑΕΠ της χώρας, των

επιχειρήσεων στο 144,2% για να φτάσει συνολικά στο δυσθεώρητο ποσοστό του 265,4%, το οποίο είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας, το οποίο είναι στα 18 δις. Η μικρή μείωση που υπήρξε είναι της τάξης του 2,9%, ενώ τα νοικοκυριά είναι εκείνα που φαίνεται να χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη συνέπεια.

Τα δάνεια των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 5,6%, και κατά 3,7% τα δάνεια των επιχειρήσεων. Εκεί είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία ο δανεισμός τους είναι κατά 204,7% μεγαλύτερος από την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων.

Η Κεντρική Τράπεζα στην έκθεσή της κρίνει πάντως μη ικανοποιητική την πρόοδο των τραπεζών ως προς τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρά τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου.

Πικρή γεύση άφησε επίσης άφησε χθες η έκθεση των Moody's για τις αναδιαρθρώσεις δανείων. Ο διεθνής οίκος χαρακτηρίζει αρνητικό γεγονός την επιβράδυνση των αναδιαρθρώσεων. Καταλογίζει μάλιστα την ευθύνη στις τράπεζες, υποδεικνύοντας ότι η απόδοσή τους όσον αφορά τους στόχους των αναδιαρθρώσεων της Κεντρικής, είναι χαμηλή.

Οι Moody's, παραθέτουν στοιχεία για τις τρεις μεγαλύτερες επισημαίνοντας ότι η Τράπεζα Κύπρου μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της κατά 40%, η Ελληνική Τράπεζα κατά 21% και η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα μόλις κατά 6%.

Πάντως, οι προκλήσεις αναμένεται να ενταθούν ειδικά εάν περάσει η απαίτηση της ΕΚΤ για προβλέψεις οι οποίες να αντιπροσωπεύουν το 100% των δανείων.

Σημειώνεται ότι τέλος Ιουνίου ο δείκτης κάλυψης της Τράπεζας Κύπρου ήταν στο 48%, της Ελληνικής στο 60% και του Συνεργατισμού στο 47%.

Keywords
Τυχαία Θέματα