Η Κομισιόν δεν ενεργοποίησε το άρθρο 16 του πρωτοκόλλου για τη Β. Ιρλανδία

Η Κομισιόν δεν ενεργοποίησε το άρθρο 16 του πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία εισάγοντας το μηχανισμό ελέγχου εξαγωγών εμβολίων, διευκρινίζει μετά τις αντιδράσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία μετά από σχετικές πληροφορίες που διακινήθηκαν.

Συγκεκριμένα, σε γραπτή διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα η Κομισιόν αναφέρει ότι "για να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα έλλειψη διαφάνειας των εξαγωγών εμβολίων εκτός ΕΕ, η Κομισιόν θεσπίζει ένα μέτρο που απαιτεί οι εν λόγω

εξαγωγές να υπόκεινται σε άδεια από τα κράτη μέλη".

"Κατά τη διαδικασία οριστικοποίησης αυτού του μέτρου, η Κομισιόν θα διασφαλίσει ότι το πρωτόκολλο Ιρλανδίας / Βόρειας Ιρλανδίας δεν επηρεάζεται. Η Κομισιόν δεν ενεργοποιεί τη ρήτρα διασφάλισης" ξεκαθαρίζει.

"Σε περίπτωση κατάχρησης διαμετακόμισης εμβολίων και δραστικών ουσιών προς τρίτες χώρες για την παράκαμψη των επιπτώσεων του συστήματος έγκρισης, η ΕΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει", σημειώνει.

"Κατά τη διαδικασία οριστικοποίησης του εγγράφου, η Κομισιόν θα βελτιώσει επίσης τη διαδικασία λήψης αποφάσεων βάσει του κανονισμού εφαρμογής".

"Η τελική έκδοση του κανονισμού εφαρμογής θα δημοσιευθεί μετά την έγκρισή του αύριο", καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: Κλιμάκωση του «πολέμου των εμβολίων» μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα