Η κοινή δράση Ε/κ & Τ/κ εργαζομένων είναι θετικό παράδειγμα

Η κοινή δράση των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών ταξικών συνδικάτων αποτελεί θετικό παράδειγμα για το παγκόσμιο συνδικαλιστικό κίνημα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) Γιώργος Μαυρίκος.

Ο κ. Μαυρίκος μιλούσε στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν απόψε στην αίθουσα Ειρήνη, στο τέρμα της οδού Λήδρας, η ΠΕΟ και οι τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις DEV-IS, KTAMS,KTOS,KTOEOS, BES, KOOP-SEN ενόψει του 17ου Συνεδρίου της

ΠΣΟ που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 5-8 Οκτωβρίου 2016 στη Νότιο Αφρική.

“Νοιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που είμαστε μαζί σας, μαζί με τους Ε/κ και τους Τ/κ που η κοινή τους παρουσία σήμερα εδώ έρχεται ακριβώς να υπογραμμίσει τα αποτελέσματα που φέρνει η κοινή δράση των αγωνιστικών και ταξικών συνδικάτων που καταφέρνουν να ενώνονται πάνω στους κοινούς στόχους και να παλεύουν μαζί ενωμένοι για την επανένωση του νησιού”, είπε.

Σημείωσε “αυτή η κοινή προσπάθεια και η κοινή δράση των ταξικών συνδικάτων της Κύπρου που ανήκουν στην οικογένεια της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας είναι ένα μάθημα, ένα θετικό παράδειγμα για το συνδικαλιστικό κίνημα ολόκληρου του κόσμου για το πώς οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πρέπει να ενώνονται και να παλεύουν μαζί πάνω σε προτεραιότητες, σε βασικά ζητήματα, σε στρατηγικούς στόχους αλλά και για την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων”.

Είπε, επίσης, ότι από το τελευταίο συνέδριο πριν από πέντε χρόνια “έχουν γίνει βήματα, είναι όμως πολύ περισσότερα αυτά που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της παγκόσμιας εργατικής τάξης σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος και σε συνθήκες όξυνσης της εκμετάλλευσης σε βάρος της παγκόσμιας εργατικής τάξης”.

Ο κ. Μαυρίκος είπε ότι κατά το 17 Συνέδριο της ΠΣΟ θα εκφραστεί η αλληλεγγύη και η συμπόρευση του παγκόσμιου συνδικαλιστικού κινήματος προς το στόχο της επανένωσης του νησιού και θα ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο “ούτως ώστε να πιέσουμε πιο αποφασιστικά, πιο ενεργητικά για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος”.

Σε χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτσης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι “η ΠΣΟ παραμένει διαχρονικά η διεθνής ταξική συνδικαλιστική δύναμη που υπερασπίζεται την ειρήνη, αγωνίζεται ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αντιστέκεται στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού και υπερασπίζεται μια διαφορετική φιλοσοφία στις παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις”.

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι το 17ο Συνέδριο της ΠΣΟ θα πραγματοποιηθεί “σε μια χώρα σύμβολο, όπου αναπτύχθηκαν οι πιο σκληροί και αιματηροί αγώνες ενάντια στο ρατσισμό και το απερχαϊντ. Στην ηρωική γη για του Νέλσων Μαντέλα”, προσθέτοντας ότι “όπως πάντα η κυπριακή αντιπροσωπεία θα είναι εκεί ενεργητικά παρούσα”.

“Αντιστέκεται στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού και αγωνίζεται για ένα διαφορετικό κόσμο. Ένα κόσμο στον οποίο θα κυριαρχεί η κοινωνική δικαιοσύνη, η ισότητα και η αλληλεγγύη”,είπε.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι “με τα τ/κ συνδικάτα που είναι μέλη της ΠΣΟ εργαζόμαστε μαζί συστηματικά και διαχρονικά, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες, για λύση που θα επανενώνει τον τόπο και το λαό μας, που θα απαλλάσσει την χώρα από την ξένη στρατιωτική παρουσία και θα δημιουργεί συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους, χωρίς κηδεμόνες και χωρίς προστάτες”.

Σε χαιρετισμό του εκ μέρους των τ/κ συνδικάτων, ο πρόεδρος της KTAMS Αχμέτ Καπτάν, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να είναι διαιρεμένη και πρόσθεσε ότι “εμείς πήραμε πολλά μαθήματα από το 1974 και τη διχοτόμηση και αυτά τα μαθήματα θα τα χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον για να ενώσουμε την πατρίδα μας”.Είπε, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στις νεοφιλελεύθερες επιθέσεις με αποφασιστικότητα.

Η εκδήλωση περιελάμβανε έκθεση αφίσας για τη δράση και τους αγώνες της ΠΣΟ την τελευταία δεκαετία και σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα