Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας αύξησε το επιτόκιο σε υψηλό 15 ετών

Άλλη μια ισχυρή αύξηση των επιτοκίων ανακοίνωσε την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας, οδηγώντας τα στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2008 με στόχο την καταπολέμηση του διψήφιου πληθωρισμού.

«Η νομισματική πολιτική πρέπει να γίνει αυστηρότερη για να μειωθεί ο πληθωρισμός», αναφέρει σε ανακοίνωση η Τράπεζα, προειδοποιώντας ότι αναμένεται περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά τους επόμενους μήνες μετά την αύξηση την Πέμπτη του επιτοκίου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (0,50%),

στο 3%.

Ο πληθωρισμός στην Σουηδία ανήλθε στο 12,3% τον Δεκέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών και έξι φορές υψηλότερος από τον στόχο της τράπεζας για πληθωρισμό 2,0%.

«Ακόμη και αν αγνοηθούν οι τιμές της ενέργειας, ο πληθωρισμός είναι υψηλός και συνεχίζει να αυξάνεται», αναφέρει η τράπεζα.

Ενώ η Κεντρική Τράπεζα πραγματοποιούσε αγορές περιουσιακών στοιχείων τα τελευταία χρόνια για να τονώσει την οικονομία, θα αρχίσει να κάνει το αντίθετο τον Απρίλιο, πουλώντας κρατικά ομόλογα.

Η οικονομία της Σουηδίας επιβραδύνθηκε σημαντικά το τέταρτο τρίμηνο, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να μειώνεται απροσδόκητα κατά 0,6%.

Η κορώνα έχει επίσης υποτιμηθεί απότομα έναντι άλλων βασικών νομισμάτων.

Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας αναμένει για το 2023 ύφεση 1,1%, μη προσαρμοσμένο πληθωρισμό 8,6% και αύξηση της ανεργίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κεντρική Τράπεζα, Σουηδίας,kentriki trapeza, souidias