Η κατρακύλα της τουρκικής λίρας το κυρίαρχο θέμα στον τ/κ τύπο

Η συναλλαγματική κρίση με την τουρκική λίρα να έχει καταγράψει νέο ρεκόρ πτώσης χθες, κυριαρχεί στον τ/κ Τύπο σήμερα. Οι επιπτώσεις και οι προβλέψεις για την οικονομία είναι το κύριο θέμα, ακολουθούμενες από συνέντευξη που έδωσε ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης στην εφημερίδα «Αλήθεια» και συλλήψεις για ναρκωτικά. Για πρώτη φορά επίσης αποστολή Τ/κ δημοσιογράφων στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής καταγράφει στην «Χαβαντίς» την επόμενη ημέρα της μεγάλης πυρκαγιάς τον Ιούλιο.

Η «Αφρίκα» (Αφρική)

με τίτλο «Το νέο οικονομικό πλάνο» διακωμωδεί με ένα σχεδιάγραμμα την ανακοίνωση του πλάνου από τον Τούρκο Υπουργό Δημοσιονομικών, Μπεράτ Αλαμπαϊράκ, τον οποίο περιγράφει ως γαμπρό (νταμάτ στα τούρκικα) Μπεράτ που τον συγκρίνει με τον Νταμάτ Φερίτ Πασιά (στην ουσία «πρωθυπουργός» της οθωμανικής αυτοκρατορίας στο τέλος της) και παρουσιάζει τον Ταγίπ Ερντογάν ως Σουλτάνο Μάχβεττιν (Καταστροφέα) κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομα του Σουλτάνου Βαχντεττίν, του τελευταίου Σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στο άλλο θέμα, γράφει ότι η τουρκική λίρα οδεύει προς τις 10 στερλίνες, καθώς η χθεσινή ισοτιμία ήταν 9,20, το δολάριο 7,16 και το ευρώ 7,20.

Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Η ειρηνευτική δύναμη μπορεί να μην υπάρχει πια» αναφέρεται σε συνέντευξη του Ε/κ διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη στην εφημερίδα «Αλήθεια» όπου – μεταξύ άλλων – είπε πως εάν μέσα στους επόμενους 6 μήνες δεν γίνει κάτι στο Κυπριακό, είναι πιθανό η ειρηνευτική δύναμη να αποχωρήσει από την Κύπρο και αυτό θα σημαίνει το τέλος της παρούσας κατάστασης, όπως αναφέρει η Χαλκίν Σεσί. Στο δεύτερο θέμα του πρωτοσέλιδου αναφέρεται στην σύλληψη νεαρής από την Τουρκία που είχε κρύψει στο σουτιέν της 600 γραμμάρια μεθαμφεταμίνης και παραγώγων ουσιών.

Η «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Δεν υπάρχει κρίση» αναφέρεται σε δηλώσεις στην εφημερίδα του «υπουργού παιδείας», Τζεμάλ Οζγιγίτ που λέει ότι δεν υπάρχει κρίση με την τουρκική «πρεσβεία» και την Τουρκία ούτε υπάρχει πρόβλημα με την διδακτέα ύλη. Αλλού παρουσιάζει σε δισέλιδο ρεπορτάζ αποστολή δύο δημοσιογράφων της εφημερίδας στις περιοχές της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική, και παρουσιάζει την κατάσταση μετά και την διαχείριση της κρίσης. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε σκληρές δηλώσεις του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Χουσείν Οζγκιουργκιούν ότι η «κυβέρνηση» εξουθενώνει τον «λαό».

Η «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Επώδυνη αναμονή σχετικά με το συνάλλαγμα» γράφει ότι τα μάτια όλων για την συνέχιση ή όχι της συναλλαγματικής κρίσης, απότοκου της κρίσης μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, είναι το άνοιγμα σήμερα των αγορών στην Ασία, καθώς χθες η τουρκική λίρα έσπασε νέο ρεκόρ ξεπερνώντας τις 8 στερλίνες. Αλλού γράφει ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τις πωλήσεις των αρνιών και προβάτων για την Γιορτή των Θυσιών, αφού πλέον κυμαίνονται μεταξύ 800 και 1000 ΤΛ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μόνο το 40% των κυνηγών στα κατεχόμενα πήγαν κυνήγι στην θερινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου «τμήματος».

Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Τα μάτια τώρα (στραμμένα) στην Τουρκία» φιλοξενεί δηλώσεις πρώην «υπουργών δημοσιονομικών» και οικονομολόγων μετά το ρεκόρ πτώσης της τουρκικής λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Ανδρέα Μαυρογιάννη ότι το πλαίσιο (Γκουτέρες) επιλύει το θέμα των εγγυήσεων και του στρατού. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Αλέκου Μαρκίδη στην εφημερίδα Καθημερινή πως πλέον υπάρχουν πραγματικά χρονοδιαγράμματα.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα