Η Ιταλία επιστρέφει στην Ελλάδα θραύσμα από τη ζωφόρο του Παρθενώνα

Μόλις λίγες ημέρες μετά την μεταφορά δέκα παρθενώνιων θραυσμάτων από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα ακόμη πολύτιμο κομμάτι του Παρθενώνα επιστρέφει στον φυσικό του χώρο, αυτή τη φορά από το εξωτερικό. 

Πρόκειται για απόσπασμα λίθου από τη ζωοφόρο, το περίφημο «θραύσμα Fagan», που δανείζεται κατ΄ αρχάς για οκτώ χρόνια  από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο με ανοιχτή την προοπτική να παραμείνει μόνιμα στον τόπο του, μαζί με τα υπόλοιπα γλυπτά καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Το «θραύσμα Fagan» αποτελεί μέρος του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα και σε αυτό απεικονίζονται οι θεοί του Ολύμπου καθιστοί, να παρακολουθούν την πομπή  και την παράδοση του πέπλου στην Αθηνά, την Πολιούχο θεά της Αθήνας. Στο απόσπασμα του λίθου που επιστρέφει από την Ιταλία  αλλά και τα κάτω άκρα της θεάς Αρτέμιδας, μεταξύ άλλων θεάς του κυνηγιού, η οποία ατενίζει προς την πομπή των Παναθηναίων, που προσέρχεται προς τον μεγάλο ναό.

Όπως εξηγεί ο Assesoore της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Σικελικής Ταυτότητας Dr. Alberto Samona πρόκειται για μια πολιτιστική συμφωνία εξέχουσας διεθνούς σημασίας, που έχει υπογράψει η Σικελία με την Ελλάδα, και η οποία προβλέπει τη μεταφορά στην Αθήνα του θραύσματος μιας πλάκας που ανήκει στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα, που σήμερα φυλάσσεται στο Περιφερειακό Αρχαιολογικό Μουσείο A. Salinas στο Παλέρμο. Αυτή είναι η λεγόμενη  πλάκα «Fagan», ένα πεντελικό μαρμάρινο θραύσμα που απεικονίζει το πόδι της Θεάς Αρτέμιδας (Θεάς του Κυνηγιού), καθισμένης σε θρόνο. Μια κίνηση που θέλησε ο υπογράφων Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σικελικής Ταυτότητας, Alberto Samonà, και μοιράστηκε με την Ελληνίδα Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κίνηση έντονης συμβολικής αξίας για τον ελληνικό πολιτισμό: η Σικελία, με αυτόν τον τρόπο, γίνεται, στην πραγματικότητα, πρόδρομος στο θέμα της επιστροφής στην Ελλάδα των μαρμάρων του Παρθενώνα, συμβάλλοντας καθοριστικά στη συζήτηση που διεξάγεται εδώ και καιρό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα