Η γέννηση EastMed Gas Forum στο Κάιρο - Στόχοι και προοπτικές

Τη σύσταση του οργανισμού EastMed Gas Forum για τη δημιουργία περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου, την μείωση του κόστους των υποδομών και την προσφορά ανταγωνιστικών τιμών συμφώνησαν οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου που συνεδρίασαν χθες στο Κάιρο σε επίπεδο Υπουργών Ενέγειας.Το EastMed Gas Forum θα εδρεύει στο Κάιρο και θα είναι ανοικτό σε παρακολούθηση από διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του Υπουργείου Πετρελαίου

της Αιγύπτου, ο οργανισμός σκοπεύει να «δημιουργήσει μια περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μελών του διασφαλίζοντας την προσφορά και τη ζήτηση, βελτιστοποιώντας την ανάπτυξη των πόρων, εξορθολογίζοντας το κόστος των υποδομών, προσφέροντας ανταγωνιστικές τιμές και βελτιώνοντας τις εμπορικές σχέσεις». Η ανακοίνωση αποτελεί μέρος των προσπαθειών μετασχηματισμού της Ανατολικής Μεσογείου σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο.

Οι χώρες που θα συμμετέχουν είναι η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και οι Παλαιστίνιοι. Άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν αργότερα να συμμετάσχουν στο φόρουμ, ανέφερε σε δήλωση το Αιγυπτιακό Υπουργείο. Η Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χωρίς τηνΤουρκία η οποία δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει.

Επιπλέον, όπως σημειώνεται το Forum θα βοηθά τις χώρες κατανάλωσης "με την εξασφάλιση των αναγκών τους και με τη συμμετοχή τους στις χώρες διακομιστές στην ανάπτυξη πολιτικών αερίου στην περιοχή, επιτρέποντας έτσι τη δημιουργία βιώσιμης εταιρικής σχέσης μεταξύ των παραγόντων σε όλα τα στάδια της βιομηχανίας φυσικού αερίου».

Με αφορμή την συμμετοχή της Κύπρου δήλωσε στο ΚΥΠΕ, «η συμφωνία αυτή μας φέρνει ακόμη πιο κοντά στο στόχο μας, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη βέλτιστη και ασφαλή εκμετάλλευση των υδρογονανθρακικών πόρων της χώρας μας».

Οι δηλώσεις Στάινιτς

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς είπε πως η χώρα του θα αρχίσει σε λίγους μήνες να εξάγει φυσικό αέριο στην Αίγυπτο

Ο Στάινιτς δεν έδωσε συγκεκριμένες ποσότητες για τις αρχικές εξαγωγές, αλλά δήλωσε ότι οι αποστολές θα διπλασιαστούν, αφού το τεράστιο οικόπεδο Λεβιάθαν στην ισραηλινή ΑΟΖ θα είναι πλήρως συνδεδεμένο τον Νοέμβριο.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι οι εξαγωγές από την Ισραήλ στην Αίγυπτο αναμένεται να φθάσουν τα 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως σε διάστημα 10 ετών. Περίπου το ήμισυ των εξαγωγών αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την εγχώρια αγορά της Αιγύπτου και το ήμισυ για να ρευστοποιηθεί για επανεξαγωγή.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος συμφώνησε μέσω διακρατικής συμφωνίας την Αίγυπτο για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη προς τα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου.

Μεταξύ άλλων ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας είπε πως η χώρα του ελπίζει να υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med, μήκους 2.000 χιλιομέτρων, που θα περάσει από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα και την Ιταλία "μέσα σε λίγες εβδομάδες".

Το Ισραήλ εξάγει φυσικό αέριο στον αραβικό κόσμο αλλά και στην Ευρώπη - αυτό είναι κάτι που ακουγόταν σαν όνειρο ή φαντασία μόλις πριν από 10 ή 15 χρόνια", δήλωσε ο Στάινιτς, που υπήρξε ο πρώτος υπουργός ενέργειας που επισκέφθηκε την Αίγυπτο από την εξέγερση του 2011 στην χώρα.


Διαβάστε επίσης - Παρουσία Πομπέο η υπογραφή του East Med στην Κρήτη;

Keywords
Τυχαία Θέματα