Η Γενική Συνέλευση ΟΗΕ απαιτεί από τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την Πέμπτη με συντριπτική πλειοψηφία ένα νέο μη δεσμευτικό ψήφισμα που απαιτεί «άμεση» διακοπή του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, 140 χώρες ψήφισαν υπέρ, 38 απείχαν και πέντε ψήφισαν κατά του μέτρου, με χειροκροτήματα να ηχούν στη συνέχεια.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ψηφοφορία

ήρθε μετά την έγκριση ενός παρόμοιου μη δεσμευτικού ψηφίσματος στις 2 Μαρτίου που απαιτούσε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας, ψηφοφορία που εγκρίθηκε από 141 χώρες.

Την Τετάρτη, η Ουκρανία υπέβαλε το νέο ψήφισμα, το οποίο είχε αρχικά προετοιμαστεί από τη Γαλλία και το Μεξικό, σε έκτακτη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης. Ένα ανταγωνιστικό κείμενο της Νότιας Αφρικής, το οποίο δεν ανέφερε ονομαστικά τη Ρωσία, έλαβε μόνο 50 ψήφους υπέρ, 67 κατά και 36 αποχές και ως εκ τούτου δεν εγκρίθηκε.

Το εγκεκριμένο ψήφισμα εμπλέκει συγκεκριμένα τη Μόσχα και «απαιτεί την άμεση παύση των εχθροπραξιών από τη Ρωσική Ομοσπονδία κατά της Ουκρανίας, ιδίως για τυχόν επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών αντικειμένων».

Οι ίδιες πέντε χώρες, Ρωσία, Συρία, Βόρεια Κορέα, Λευκορωσία και Ερυθραία, καταψήφισαν το ψήφισμα την Πέμπτη όπως και στις 2 Μαρτίου.

Η Πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, καλωσόρισε την «ισχυρή πλειοψηφία» των κρατών μελών που ενέκριναν το ψήφισμα.

«Οι χώρες κατέστησαν σαφές ότι «η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση και τη βία στην Ουκρανία», είπε.

«Όπως δήλωσε ξεκάθαρα ο Πρόεδρος Μπάιντεν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα δει νίκη στην Ουκρανία. Και ακούσαμε σήμερα ότι δεν θα τη δει ούτε εδώ στη Νέα Υόρκη», πρόσθεσε.

Ο Τζο Μπάιντεν και οι δυτικοί ομόλογοί του συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για τις συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ, της G7 και της ΕΕ, ενώ ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμμετείχε επίσης μέσω σύνδεσης.

Την Τετάρτη η Ρωσία υπέβαλε ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την «ανθρωπιστική κατάσταση» στην Ουκρανία -- αλλά δεν εγκρίθηκε, με 13 από τα 15 κράτη μέλη να απέχουν σε ένδειξη αλληλεγγύης για αυτό που οι διπλωμάτες είπαν ότι ήταν η απαράδεκτη βάση του κειμένου.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γενική Συνέλευση ΟΗΕ, Ρωσία,geniki synelefsi oie, rosia