Η Γαλλική Δημοκρατία τίμησε τη Δρα Νίκη Παπαδοπούλου-Παπά

Η Γαλλική Δημοκρατία τίμησε τη Δρα Νίκη Παπαδοπούλου-Παπά, Προϊστάμενη του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.


Ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι σε μια σεμνή τελετή στην Πρεσβευτική κατοικία της Γαλλίας στη Λευκωσία, ο Γάλλος Πρέσβης René Troccaz, με Διάταγμα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, κατόπιν

εισήγησης του Υπουργού Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, έχει ανακηρύξει την Παπαδοπούλου-Παπά Ιππότη του Τάγματος της Εθνικής Αξίας, για τη συμβολή της στην προβολή της Γαλλίας στο εξωτερικό.

Ο κ. Troccaz εξήρε τον ρόλο της κ. Παπά στην ενίσχυση των δεσμών που ενώνουν την Κύπρο με τη Γαλλία.

«Με την παρασημοφόρηση αυτή διακρίνεστε και πάλι, καθώς σας έχει απονεμηθεί και το παράσημο του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα. Αυτό αποτελεί ένδειξη της αξιοσημείωτης πορείας σας και της εξαιρετικής συμβολής σας στις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας. Με την απονομή του παρασήμου αυτού δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας προς το πρόσωπό σας… Είστε μία σπουδαία φίλη της Γαλλίας και η Γαλλία θα ήθελε να τιμήσει την άψογη δέσμευσή σας στο πλευρό της», ανέφερε στην ομιλία του κατά την τελετή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, ο Γάλλος Πρέσβης αναφέρθηκε στην πορεία της κ. Παπά και επισήμανε τη συμβολή της στην ακτινοβολία της γαλλικής γλώσσας και του πολιτισμού στην Κύπρο μέσω της διδασκαλίας, της επιμόρφωσης και επιθεώρησης των καθηγητών των Γαλλικών, της προσφοράς της σε διάφορες οργανώσεις και συλλόγους. Επιπλέον, τόνισε τη συνεισφορά της στη συνεργασία σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, με την κοινή «επιθυμία και την απαίτηση μιας κυρίαρχης και αυτοδύναμης Ευρώπης, μιας Ευρώπης δυνατής», όπως ανέφερε πρόσφατα ο Πρόεδρος Μακρόν.

Επισήμανε, επίσης, ότι η κ. Παπά συνέβαλε ιδιαίτερα στην ένταξη της Κύπρου στον Διεθνή Οργανισμό της Γαλλοφωνίας και στη δημιουργία του Γαλλο-Κυπριακού σχολείου στη Λευκωσία.

Η κ. Παπά, ευχαριστώντας τον Γάλλο Πρέσβη και τη Γαλλική κυβέρνηση για τη μεγάλη τιμή, στη σύντομη αντιφώνησή της, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Γνώρισα και αγάπησα την ποικιλομορφία του γαλλικού λαού, έχω δημιουργήσει βαθιές φιλίες, έχω τραφεί από τα ιδανικά της γαλλικής επανάστασης, τις αξίες του Δημοκρατικού Συνθήματος "Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη".

Πίστεψα σε εκείνους που προστατεύουν το δικαίωμα να γράφουν, το δικαίωμα να γελούν, το δικαίωμα να σκέφτονται ελεύθερα και επίσης το δικαίωμα να αγαπιούνται. Πίσω στην πατρίδα μου, ήθελα να μοιραστώ αυτές τις αξίες με τους συμπατριώτες μου και να εργαστώ για να καλλιεργήσω ακόμη περισσότερο τις ήδη άριστες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας… Πάντα με τις οδηγίες των Υπουργών μου, του Πεύκιου Γεωργιάδη, του Ανδρέα Δημητρίου, του Γιώργου Δημοσθένους, του Κώστα Καδή και του Κώστα Χαμπιαούρη, που όλοι είχαν την επιθυμία να παγιωθεί η Γαλλο-Κυπριακή σχέση μακροπρόθεσμα, επιτεύχθηκε η ένταξη της Κύπρου στον Διεθνή Οργανισμό της Γαλλοφωνίας το 2006 και η ίδρυση του Γαλλο-Κυπριακού σχολείου στη Λευκωσία το 2012… Τι καλύτερο επίτευγμα από ένα σχολείο για να διαιωνίσει τις αξίες της αλληλεγγύης, της φιλίας και των ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών μας», σημείωσε.

Καταληκτικά, η κ. Παπά ανέφερε πως η τιμή αυτή εμπεριέχει και ευθύνες τις οποίες είναι έτοιμη να αναλάβει και να συνεχίσει προς όφελος των δύο κρατών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα