Η ΕΥΕΔ για απόφαση Ισραήλ να χαρακτηρίσει 6 ΜΚΟ ως τρομοκρατικές οργανώσεις

Την υπερηφάνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την συνεχή στήριξη στην κοινωνία των πολιτών που συμβάλλει στις ειρηνευτικές προσπάθειες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), σχολιάζοντας την απόφαση της Kυβέρνησης του Ισραήλ για ένταξη έξι ΜΚΟ από την Παλαιστίνη στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις της χώρας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ΕΕ θα επικοινωνήσει με τις ισραηλινές αρχές για περισσότερες πληροφορίες. Η ΕΥΕΔ,

πάντως, υπογραμμίζει πως η ΕΕ ποτέ δεν έχει χρηματοδοτήσει τρομοκρατικές οργανώσεις και πως ασκεί την μέγιστη δυνατή επιμέλεια για να αποφύγει κάτι τέτοιο, ενώ προσθέτει πως παλαιότεροι ισχυρισμοί για κακή χρήση κονδυλίων της ΕΕ από παλαιστινιακές οργανώσεις δεν έχουν τεκμηριωθεί.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπερήφανη για την συνεχή υποστήριξή της στην κοινωνία των πολιτών, που συμβάλλει στις ειρηνευτικές προσπάθειες και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων», αναφέρεται στην δήλωση.

«Η ΕΕ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της την καταχώριση έξι παλαιστινιακών οργανώσεων στον κατάλογο του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ. Αυτές οι καταχωρήσεις έχουν εκτεταμένες συνέπειες για τις οργανώσεις σε πολιτικό, νομικό και οικονομικό επίπεδο. Θα απευθυνθούμε στις ισραηλινές αρχές για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την βάση αυτών των χαρακτηρισμών», σημειώνεται.

Η ΕΥΕΔ τονίζει ακόμα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «ποτέ δεν έχει χρηματοδοτήσει και ποτέ δεν θα υποστηρίξει τρομοκρατικές οργανώσεις. Ασκεί την μέγιστη δυνατή επιμέλεια για να αποφύγει κάθε τέτοια κατάσταση και λαμβάνει τους ισχυρισμούς αυτούς εξαιρετικά σοβαρά υπόψη. Εάν υπάρξουν τεκμηριωμένες αποδείξεις ότι οποιοσδήποτε δικαιούχος έχει κάνει ακατάλληλη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ, η ΕΕ θα αναλάβει δράση για την ανάκτηση των κονδυλίων αυτών. Παλαιότεροι ισχυρισμοί για κακή χρήση κονδυλίων της ΕΕ σε σχέση με ορισμένους παλαιστινιακούς εταίρους δεν έχουν τεκμηριωθεί».

«Η ακμάζουσα κοινωνία των πολιτών και ο σεβασμός των θεμελιωδών ελευθεριών αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους των ανοικτών δημοκρατιών. Η κοινωνία των πολιτών συμβάλλει ουσιαστικά στην χρηστή διακυβέρνηση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο, τις δημοκρατικές αξίες και την βιώσιμη ανάπτυξη στην ΕΕ, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και αλλού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα