Η ΕΤΕπ συνέβαλε στο «success story»

Εκπληκτικό το ποσοστό εμπλοκής της Τράπεζας στην Κύπρο, δηλώνει ο Πρόεδρός της Βέρνερ Χόγιερ
Πώς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως στήριξε και θα στηρίζει την κυπριακή οικονομία

Τη σημερινή και μελλοντική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Κύπρο

ανέλυσε, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ. Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ περιέγραψε τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της Τράπεζας κι έδωσε επενδυτικές συμβουλές.

Στη συνέντευξή του, ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ είπε πως η έκθεση της Τράπεζας στην Κύπρο είναι αναλογικά πολύ μεγάλη, αγγίζοντας το 16% του κυπριακού ΑΕΠ, συμβάλλοντας καθοριστικά στο «success story» της οικονομίας, κυρίως μέσω της αναδιάρθρωσης των ΜΜΕ, στον απόηχο της κατάρρευσης και αναδόμησης του τραπεζικού συστήματος πριν από τρία χρόνια.

Αποκάλυψε, επίσης, ότι ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη εργασίας στη Λευκωσία, λόγω των πυρκαγιών, αλλά ανανέωσε το ραντεβού για τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα γίνει μια ανασκόπηση της συνεργασίας της ΕΤΕπ με τις κυπριακές Αρχές.

Οι επενδύσεις
Σημείωσε ότι ανάμεσα στο έργα που η ΕΤΕπ έχει στηρίξει, βρίσκονται δύο αντλιοστάσια στη Λάρνακα, το πρόγραμμα εναλλακτικής παροχής ύδρευσης στη Λευκωσία, ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ ανέφερε ότι η Τράπεζα δεν θα επηρεαστεί από το Brexit και ότι διατήρησε αλώβητη την πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ και πως τώρα τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν με το ποσοστό της Βρετανίας στο μετοχικό κεφάλαιο μετά την αποχώρησή της - εμφανιζόμενος σίγουρος πως ουδείς στην ΕΕ έχει συμφέρον από την αποδυνάμωση της Τράπεζας. Σημειώνει, ωστόσο, ότι τις μεγαλύτερες δυσμενείς συνέπειες θα επωμιστεί ο βρετανικός λαός, ο οποίος, όπως λέει, δεν αντιλαμβανόταν τι ακριβώς ψήφιζε.

Τέλος ο Βέρνερ Χόγιερ έκανε μια εκτενή αναφορά στην ελληνική οικονομία, εξήρε την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να περνάει την απαραίτητη για τις αξιολογήσεις νομοθεσία από το κοινοβούλιο, κι εξέφρασε την ελπίδα για γρήγορη και επιτυχή ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης.

Οι προοπτικές της Κύπρου
Πιο κάτω δημοσιεύουμε εκτενή αποσπάσματα της συνέντευξης:

-Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης και τι ακόμα πρέπει να γίνει;
Κύπρος είναι μια υπόθεση που κακώς υποτιμάται σε μεγάλο βαθμό εδώ στο Λουξεμβούργο. Το μέγεθος της έκθεσής μας στην Κύπρο είναι ισοδύναμο με περίπου 16% του κυπριακού ΑΕΠ. Αυτό είναι ένα καταπληκτικό ποσοστό. Στην Ελλάδα είναι 10%, το οποίο φυσικά είναι ένα μεγάλο ποσοστό, αλλά το 16% για την Κύπρο είναι πραγματικά εκπληκτικό.

Αν κοιτάξω πίσω τρία χρόνια, η Κύπρος έχει παράξει μια αληθινή ιστορία επιτυχίας και η Τράπεζα μπορεί να είναι υπερήφανη ότι ήταν μέρος αυτής της επιτυχίας. Βέβαια η Κύπρος δεν έχει μεγάλες βιομηχανίες για τεράστιες επενδύσεις, αλλά η επένδυση στην εκπαίδευση του δημόσιου τομέα, την ενέργεια και το πανεπιστήμιο ήταν πολύ επιτυχημένη. Και η συνεργασία με τις κυπριακές τράπεζες στην αναδιάρθρωση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων είναι επίσης μια πραγματική ιστορία επιτυχίας.

Ισχυρός εταίρος
-Ποια η μελλοντική εμπλοκή της ΕΤΕπ, ποια προγράμματα θα χρηματοδοτήσετε;
-Ήμασταν και θα συνεχίσουμε να είμαστε ένας ισχυρός εταίρος για την Κύπρο, με στόχο την τόνωση νέων επενδύσεων και τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και της απασχόλησης, ιδίως μέσω της στήριξής μας προς τις ΜΜΕ και τις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Έχουμε, επίσης, πολλά υποσχόμενα έργα υποδομών σε εξέλιξη. Για παράδειγμα, η ΕΤΕπ σύντομα θα υποστηρίξει την κατασκευή δύο αντλιοστασίων νερού για την προστασία των ευαίσθητων περιοχών από τις πλημμύρες στη Λάρνακα. Αυτά τα αντλιοστάσια μπορεί να αποτρέψουν ζημιές για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, παρόμοιες με εκείνες που υπήρξαν πρόσφατα, ιδίως τον Δεκέμβριο του 2014.

Επίσης, πρόσφατα η ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας έμεινε χωρίς νερό για σχεδόν μια εβδομάδα λόγω τεχνικών προβλημάτων. Έπειτα από αυτό το περιστατικό, έγινε προτεραιότητα για την Κυβέρνηση να δημιουργήσει μια πρόσθετη παροχή νερού. Η ΕΤΕπ θα παράσχει τεχνική βοήθεια στο Υπουργείο Γεωργίας για την αξιολόγηση των εναλλακτικών επιλογών και τη βελτίωση της υφιστάμενης Μελέτης Σκοπιμότητας. Επιπλέον διερευνούμε τον τρόπο παροχής χρηματοδότησης γι' αυτό το έργο.

Υπάρχουν, επίσης, δύο έργα τα οποία είναι πολύ κοντά στην καρδιά μου: Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, με στόχο να στηρίξουμε τις ενισχυμένες δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και το Πανεπιστήμιο της Κύπρου, τη μεγαλύτερη σε εξέλιξη επένδυση της ΕΤΕπ στο νησί.

Και οι δύο επιχειρήσεις στηρίζουν την προτεραιότητα της Τράπεζας για επενδύσεις στην Κύπρο, που θα προάγουν την ανάπτυξη, τη στήριξη της οικονομίας, της γνώσης και συμβάλλουν στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Έκπληκτος από την απόφαση των Βρετανών
-Πώς σχολιάζετε το Brexit και τι πιστεύετε ότι θα συμβεί;
-Πρώτα απ' όλα είμαι απόλυτα έκπληκτος από την απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό δεν φαίνεται να είχαν πλήρη επίγνωση του τι ψήφιζαν όταν ψήφιζαν υπέρ ή κατά. Ως εκ τούτου, το αποτέλεσμα ήταν πολύ ατυχές, αλλά οφείλουμε να το σεβαστούμε.

Αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο από τον βρετανικό λαό και κανείς δεν θα πρέπει να προσπαθήσει να ασκήσει επιρροή. Πρέπει να εργαστούμε με την υπόθεση ότι η νέα βρετανική ηγεσία θα αρχίσει τη διαδικασία της απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με το άρθρο 50, από το τέλος του τρέχοντος έτους. Λυπάμαι γι' αυτό πάρα πολύ, αλλά είναι γεγονός.

-Πώς επηρεάζει όμως την ΕΤΕπ;
- Η Βρετανία είναι ένας πολύ σημαντικός μέτοχος της Τράπεζας, εκτός του ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα κράτη-μέλη της ΕΕ. Είναι επίσης ένας παράγοντας εξισορρόπησης με πολλούς τρόπους. Αν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ δημιουργεί μια πολιτικά διαφορετική Ένωση, ενώ ταυτόχρονα η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει και από την ΕΤΕπ, διότι, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Ρώμης, μόνο τα μέλη της ΕΕ μπορούν να είναι μέτοχοι της Τράπεζας.

Αυτό θα είναι μια μεγάλη αλλαγή για την Τράπεζα. Επί του παρόντος, 16,1% των μετοχών της Τράπεζας τις κατέχει το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα άλλα 27 κράτη μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν γι' αυτό το 16.1%. Όμως ένα είναι σίγουρο: τα κράτη μέλη, οι μέτοχοί μας δηλαδή, δεν έχουν κανένα συμφέρον από την αποδυνάμωση της Τράπεζας. Από αυτήν την άποψη, νομίζω ότι οι προοπτικές για την Τράπεζα είναι σταθερές.

Η Standard &Poor' s πρόσφατα επιβεβαίωσε το "AAA" με σταθερή προοπτική και το χαρτοφυλάκιό μας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ισχυρό. Έχουμε πολύ καλά έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να προσπαθήσουμε να ρευστοποιήσουμε αυτά τα έργα.

Η μεγαλύτερη απώλεια, όμως, θα είναι για τον ίδιο τον βρετανικό λαό, διότι πιστεύω ότι πολλοί από εκείνους που ψήφισαν υπέρ του Brexit δεν γνώριζαν ότι μια εύκολη λύση δεν είναι στο χέρι τους. Όσοι θέλουν να περιοριστεί η μετανάστευση δεν θα εξαλείψουν το πρόβλημα υιοθετώντας το νορβηγικό μοντέλο, διότι πρέπει να ξέρουν ότι και η Νορβηγία πρέπει να συμμορφώνεται με το πλήρες κοινοτικό κεκτημένο της ΕΕ - χωρίς να έχει ψήφο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο, εξακολουθεί να αποδέχεται όλες τις αποφάσεις τους.

Στο τέλος της ημέρας, οι Βρετανοί θα πρέπει ακόμα να πληρώσουν και να αποδεχθούν ότι οι άνθρωποι μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και να εγκατασταθούν εκεί. Αλλά τώρα είναι χυμένο γάλα και εμείς πρέπει να ζήσουμε με τη νέα πρόκληση.

Οι στρατηγικές επενδύσεις
-Θα ήθελα να περάσουμε στο EFSI και να σας ρωτήσω πώς κουμπώνει για τους επενδυτές το EFSI με τις επενδυτικές επιλογές που δίνει η ΕΤΕπ; Πώς είναι δομημένη η συνεργασία και ποια η προστιθέμενη αξία της;
- Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) είναι μια πολύ αποτελεσματική προσέγγιση γιατί μας επιτρέπει να αναλαμβάνουμε μεγαλύτερους κινδύνους σε έργα, καθώς ένα πρώτο κομμάτι ρίσκου καλύπτεται από την εγγύηση του προϋπολογισμού του EFSI, γεγονός που καθιστά τα έργα αυτά ελκυστικά για τους ιδιώτες επενδυτές.

Είμαστε σε καλό δρόμο με το EFSI. Έπειτα από έναν χρόνο -πιστεύω- που έχουμε υπογράψει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2015 - η πρόοδος προς ένα περίπου 30% στοχευμένων πρόσθετων επενδύσεων ύψους 315 δισεκατομμυρίων βρίσκεται σε εξέλιξη. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Φυσικά, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα των έργων. Πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούν να παράγουν πραγματική προστιθέμενη αξία.

Keywords
Τυχαία Θέματα