Η εταιρεία που βοηθά τον «Πορθητή» συνεργάζεται με την Κ.Δ.

Τη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής πετρελαϊκών υπηρεσιών παγκοσμίως, Schlumberger, προσέλαβε από τον περασμένο Οκτώβριο η τουρκική, εθνική, πετρελαϊκή εταιρεία ΤΡΑΟ, για να την βοηθήσει με τις υπεράκτιες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο Θάλασσα. H συγκεκριμένη εταιρεία δραστηριοποιείται και στην Κύπρο στον

τομέα παροχής υποστήριξης για τις γεωτρήσεις. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σε πολλαπλές συστάσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα για το διπλό ταμπλό που παίζει η εταιρεία, επικαλέστηκε νομικίστικα επιχειρήματα, ισχυριζόμενη ότι η λειτουργία των γραφείων στην Τουρκία είναι ανεξάρτητη από τις εργασίες στο νησί μας.

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας για το 3ο τρίμηνο του 2018 (σελ. 4), με βάση το συμβόλαιο, αξίας περίπου 15 εκατομμυρίων δολαρίων, η Schlumberger δήλωσε ότι θα συντονίζει πολλαπλές γραμμές εφοδιασμού και θα παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης έργων στις γεωτρήσεις της Τουρκίας με το γεωτρύπανο Πορθητής.

Εκτός από τη σύναψη σύμβασης για υπηρεσίες γεώτρησης, η Schlumberger δήλωσε ότι η θυγατρική της WesternGeco για την αντισεισμική επεξεργασία είχε εξασφαλίσει μια πολυετή σύμβαση με την TPAO για την παροχή υπηρεσιών βυθομετρικής έρευνας, μαζί με υπηρεσίες γεωφυσικής σε πλοίο που λειτουργούσε στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι πληροφορίες σχετικά με τις συμβάσεις της TPAO κοινοποιήθηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης της Schlumberger για το τρίτο τρίμηνο.

Η εταιρεία Schlumberger διαθέτει γραφεία στη βιομηχανική περιοχή Αραδίππου στην επαρχία Λάρνακας. Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε εκφράσει από το 2014 ενδιαφέρον για τη χρησιμοποίηση της Κύπρου ως ενεργειακού κέντρου παροχής υπηρεσιών και τα κατάφερε. Ο διευθύνων σύμβουλος της Schlumberger Jorgen Berg εξέφρασε πριν από μερικές βδομάδες τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη υποδομών στην Κύπρο προκειμένου να φέρουν ως πέρας την αποστολή τους. «Αν το θέμα δεν αντιμετωπιστεί επαρκώς, τότε εμείς, ως φορείς εκμετάλλευσης, θα μεταφέρουμε τα δικά μας συμφέροντα αλλού, σε άλλα λιμάνια όπως η Μάλτα. Η πλεονεκτική θέση της Κύπρου δεν θα διαρκέσει για πάντα», είπε.


.

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες ότι προχωρεί σε διαβήματα, ούτως ώστε, σε περίπτωση που εταιρείες οι οποίες κατέχουν άδεια εργασίας στην Κύπρο προχωρήσουν με υποστηρικτές υπηρεσίες στο γεωτρύπανο του «Πορθητή», να τους επιβληθούν κυρώσεις είτε και τερματισμός του συμβολαίου τους με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το 2016 πραγματοποιήθηκε και αστυνομική ποινική έρευνα για μίζες με εμπλεκόμενη την εταιρεία, μετά από καταγγελία στην Αστυνομία του δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος.

Keywords
Τυχαία Θέματα