Η επόμενη μέρα της ανακατάληψης του τελευταίου οχυρού της ISIS

Καταιγιστικές εξελίξεις αναμένεται να σηματοδοτήσει η ήττα των Τζιχαντιστών στη Συρία, δύο χρόνια μετά την ήττα τους στο Ιράκ.

Σε πρώτο επίπεδο, και έχοντας ως βάση τις προαγγελίες του ίδιου του Ντόναλντ Τράμπ, η απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία και δη τη Μανμπίτζ, που είχε ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση της μάχης κατά της ISIS, πρέπει να θεωρείται θέμα χρόνου.

Αν και επισήμως δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά, Αμερικανοί αξιωματούχοι άφηναν εδώ και καιρό να διαρρεύσει ότι η αποχώρηση θα ολοκληρωθεί μέχρι

τα τέλη Απριλίου.

Κάτι τέτοιο, εάν επιβεβαιωθεί, αφήνει εκτεθειμένους τους Κούρδους Πολιτοφύλακες, συμμάχους της Ουάσιγκτον, που αποτέλεσαν τον πυρήνα της σημερινής νίκης, και που θεωρούν ότι θα άνοιγε ο δρόμος για μια νέα τουρκική επίθεση εναντίον τους.Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί η τουρκική εισβολή στο Αφρίν, κατά των Κούρδων, που για την Άγκυρα είναι τρομοκρατικός βραχίονας του ΡΚΚ στην Συρία.

Γι’ αυτόν τον λόγο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πώς τελικά θ' αντιδράσει η Τουρκία και εάν θα κάνει πράξη τις απειλές της για νέα στρατιωτική επιχείρηση. Μια τέτοια απόφαση, ωστόσο, δεν θα είναι εύκολη για δύο πολύ σημαντικούς λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι οι Κούρδοι είναι εξοπλισμένοι με αμερικανικά όπλα, και άγνωστο παραμένει αν η Ουάσιγκτον προτίθεται να τους αφοπλίσει.

Ο δεύτερος και πιο βασικός είναι ότι η Ρωσία και το Ιράν έχουν ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο ότι τα εδάφη που ελέγχουν οι αμερικανικές δυνάμεις, θα πρέπει να περάσουν στα χέρια του συμμαχικού τους καθεστώτος Άσαντ. Άρα, εκ των πραγμάτων, μια νέα εισβολή θα ήταν τουλάχιστον ριψοκίνδυνη.

Έτσι κι αλλιώς στόχος, της Τουρκίας είναι να εξαλείψει την απειλή της δημιουργίας ενός νέου κράτους στα νότια σύνορά της.

Επί της ουσίας, θέλει ν' αποτρέψει την ίδρυση ανεξάρτητου Κουρδιστάν μια ανάσα απο τα τουρκικά εδάφη, και γι' αυτό επιδιώκει πάση θυσία την δημιουργία Ζώνης Ασφαλείας, 32 χιλιομέτρων, στην τουρκοσυριακή μεθόριο.

Είναι κάτι που στα λόγια έχει συμφωνηθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι πρόθυμη ν' αναλάβει την δημιουργία της, ωστόσο επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποιο Σχέδιο, γεγονός που προκαλεί αμηχανία στον Ερντόγαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα