Η επιστροφή Λουτ σηματοδοτεί εξελίξεις στο Κυπριακό

Η Τζέιν Χολ Λουτ θα βρίσκεται, εκτός απροόπτου, στην Τουρκία την Πέμπτη ή την Παρασκευή και ακολούθως θα έρθει στην Κύπρο. Γεγονός που εκτιμάται θετικά όσον αφορά στην προσπάθεια που θα καταβληθεί.

Από κει και πέρα την Κυριακή θα διαφανεί προς τα πού πάει το πράγμα, όταν θα έχει την πρώτη συνάντηση της με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Πληροφορίες του Σίγμα από διπλωματικούς κύκλους αναφέρουν ότι πλέον δεν μιλάμε για ένα λεπτομερές πλαίσιο αναφοράς αλλά για ένα περίγραμμα αρχών που θα λειτουργήσει ως

θεμέλιο για μετέπειτα συζητήσεις.

Τώρα, η κυρία Λουτ εκτιμάται από τους ίδιους κύκλους ότι δεν θα έλθει με άδεια χέρια αλλά με συγκεκριμένο έτοιμο περίγραμμα. Και αυτό γιατί φρόντισε, όπως από χθες βράδυ μεταδώσαμε, να γνωρίζει τις θέσεις των εμπλεκόμενων πλευρών μέσω άτυπων συζητήσεων που είχε ενώ βρισκόταν στη Νέα Υόρκη.

Αυτό το οποίο αυτή τη στιγμή φαντάζει ως το πιο θολό σημείο είναι όλα όσα αφορούν την προτεινόμενη μεθοδολογία.

Με βάση τα ισχύοντα και κυρίως τα όσα λέγονται στο διπλωματικό παρασκήνιο, αυτό που δείχνει να κερδίζει έδαφος είναι να υπάρξει μια περίοδος προπαρασκευής σε επίπεδο τεχνοκρατών με βάση το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα αλλά και το άτυπο έγγραφο Γκουτέρες για το μηχανισμό παρακολούθησης της λύσης. Σε ότι δε αφορά τις εσωτερικές πτυχές και κυρίως τα περί αποκέντρωσης εξουσιών, ουδείς γνωρίζει πως και αν θα συζητηθούν καθότι ο Ακιντζί κάνει ξεκάθαρο πως δεν επιστρέφει στη λογική των ενδοικοινοτικών συνομιλιών.

Καμία αναφορά στην Τουρκία ή στα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν έγινε κατά την εκφώνηση της ομιλίας της Σπέχαρ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Λήδρα Πάλας, στην οποία ήταν προσκεκλημένοι με καλεσμένη όλη την πολιτική ηγεσία Ε/κ και Τ/κ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λουτ, Κυπριακό,lout, kypriako