Η επίσκεψη Γιλντιρίμ στον τ/κ Τύπο

Ειδησεογραφικά και όχι πρωτοσέλιδα κάλυψε ο τ/κ Τύπος την πρώτη επίσκεψη του νέου Προέδρου της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και πρώην και τελευταίου Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ χθες στα κατεχόμενα, επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας.

Ο κ. Γιλντιρίμ, σε μια επίσκεψη – αστραπή (γιλντιρίμ στα τούρκικα) όπως έγραψε κάνοντας λογοπαίγνιο η Χαβαντίς, εκτός από τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκε με τον «πρόεδρο» της «βουλής», Τεμπεριουκέν Ουλουτσάι και τον «πρωθυπουργό», Τουφάν Ερχιουρμάν.

Στην συνάντηση με

τον κ. Ερχιουρμάν αναφέρθηκαν στο Κυπριακό, με τον Τούρκο αξιωματούχο να δηλώνει ότι στο θέμα της εκμετάλλευσης των πηγών του νησιού «πάνω και κάτω από το έδαφος», πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις στις οποίες θα συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές. Καμία ενέργεια που θα γίνει με μονομερείς αποφάσεις παραβλέποντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή, δήλωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ προσθέτοντας ότι «υπάρχουν παραδείγματα και στο παρελθόν. Κι από δω και πέρα, η 'τδβκ' και η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, δεν θα διστάσει να κάνει βήματα εάν αυτό χρειαστεί».

Η ε/κ πλευρά, συνέχισε, έχασε την ευκαιρία που είχε μπροστά της για λύση και «δεν επιθυμούμε αυτό να συμβεί ξανά. Εάν έχουν νοοτροπία και πρόθεση για λύση, πρέπει να το δείξουν. Πρέπει να εγκαταλείψουν το να χρησιμοποιούν το χρόνο υπέρ τους. Να μην περιμένουν ότι οι Τουρκοκύπριοι θα τους περιμένουν για πάντα».

Ο Τουφάν Ερχιουρμάν ανέφερε ότι η «ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την κυβέρνηση της ΚΔ, πρέπει να εγκαταλείψει άμεσα τη σκέψη ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ τους και γι’ αυτό θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, αλλά και των Τ/κ. «Θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να τους κάνει να καταλάβουν ότι η μη λύση είναι και εναντίον τους (των Ε/κ)».

Με τον «πρόεδρο της βουλής», ο Πρόεδρος της τουρκικής Βουλής συζήτησε θέμα στενότερης και θεσμοθέτησης της συνεργασίας τους. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε ότι θα επιδείξουν κάθε προσπάθεια ώστε εντός της θητείας του να αυξηθεί η αναγνώριση του ψευδοκράτους και ανακοίνωσε πως ο Τεμπεριουκέν Ουλουτσάι θα συμμετάσχει στην σύνοδο των Προέδρων των Κοινοβουλίων Ευρασίας που θα διοργανωθεί στην Τουρκία μεταξύ 8 και 11 Οκτωβρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα