Η επικινδυνότητα της ξεχασμένης παραλλαγής Bήτα - Νέες έρευνες

Τα άτομα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή του Βήτα του  κορωνοϊού  είναι πιο πιθανό να χρειαστούν κρίσιμη φροντίδα ή ακόμη και να χάσουν την ζωή τους από ό, τι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με άλλες παραλλαγές, αναφέρει το περιοδικό Nature.

 Η παραλλαγή Βήτα, επίσης γνωστή ως B.1.351, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2020 στη Νότια Αφρική, όπου πυροδότησε ένα δεύτερο κύμα COVID-19 πριν εξαπλωθεί παγκοσμίως.

Ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα σοβαρά κρούσματα του COVID-19 ήταν πιο συνηθισμένα κατά τη διάρκεια του

δεύτερου κύματος της Νότιας Αφρικής με την Bήτα παρά του πρώτου κύματος, που προκλήθηκε από την προγονική έκδοση του SARS-CoV-2. Για να διαπιστωθεί εάν η παραλλαγ Βήτα συνδέεται με αυξημένη σοβαρότητα, ο Laith Jamal Abu-Raddad, επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών στο Weill Cornell Medicine-Κατάρ στη Ντόχα, μελέτησε μολυσμένα άτομα στο Κατάρ στις αρχές του 2021.

«Τα άτομα που μολύνθηκαν με την παραλλαγή Β είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες από αυτούς που είχαν μολυνθεί από την Άλφα  να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια και περίπου 50% πιο πιθανό να χρειαστούν κρίσιμη περίθαλψη, καθώς και 57%  πιο πιθανό να πεθάνουν», σημειώνει το Nature. Αυτό ταιριάζει με τις τότε παρατηρήσεις, λέει ο Abu-Raddad. Καθώς η Βήτα αυξήθηκε στο Κατάρ, οι εισαγωγές οξείας φροντίδας διπλασιάστηκαν και οι εισαγωγές και οι θάνατοι στις ΜΕΘ τετραπλασιάστηκαν. «Ήταν πολύ σαφές ότι μιλούσαμε για μια πιο σοβαρή παραλλαγή», προσθέτει. Τα ευρήματα δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί (peer reviewd)

Η μελέτη ήταν μικρή, αλλά είναι σημαντική επειδή τα συμπεράσματά της προέρχονται από μια προσεκτική σύγκριση των αποτελεσμάτων των λοιμώξεων με διαφορετικές παραλλαγές σε άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία και το φύλο,  σημειώνει η Waasila Jassat, ειδικός στη δημόσια υγεία στο Εθνικό Ινστιτούτο για μεταδοτικές ασθένειες στο Γιοχάνεσμπουργκ, της Νότιας Αφρικής. Ηγήθηκε μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο και διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι είχαν περίπου 30% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μετά από νοσηλεία στο δεύτερο κύμα της Νότιας Αφρικής από ό, τι στο πρώτο. Ο προσδιορισμός της σοβαρότητας της παραλλαγής Βήτα θα βοηθήσει τους ερευνητές να προβλέψουν τις επιπτώσεις της στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, προσθέτει η Jassat.

Καθώς η πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται, η Βήτα  τώρα ξεθωριάζει σε πολλά μέρη όπου κάποτε ήταν κυρίαρχη, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής και του Κατάρ. Αλλά ο Abu-Raddad σημειώνει ότι η Bήτα φαίνεται να είναι πιο ανθεκτική στην ανοσία που δημιουργείται από τα εμβόλια και τις προηγούμενες λοιμώξεις από ό, τι άλλες παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της Δέλτα, και θα μπορούσε να αρχίσει να καταστρέφει ξανά. «Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούμε αυτό το παθογόνο», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα