Η ΕΚΤ αποφασίζει για πρόγραμμα αγοράς χρέους

Πρόγραμμα αγοράς χρέους με ρυθμό €50 δις μηνιαίως το οποίο να ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάρτιο και να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2016, προτείνει στο ΔΣ της ΕΚΤ ο Πρόεδρος της, Μάριο Ντραγκι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται πηγές από δύο Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι και το εκτελεστικό

συμβούλιο της ΕΚΤ προτείνουν ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της τάξης των €1,1 τρισεκατομμυρίων.

Ζητώντας ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο πρότυπο της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (Fed), ο κ. Ντράγκι αλλάζει το μοντέλο της ΕΚΤ σε μια επιθετική τράπεζα που θα αναλάβει ρίσκο, παρά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας, σχολιάζει το Bloomberg.

Ο Πρόεδρος της Ομόσπονδης Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Σαμπίν Λάοτενσλέγκερ υποστήριξαν πως η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι αναγκαία και μειώνει τα κίνητρα προς τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ φαίνεται μεγαλύτερο από τα αρχικά σχέδια, αλλά σημειώνουν πως πολλά θα εξαρτηθούν από την διασπορά του ρίσκου.

Ο κ. Ντράγκι θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου στην Φραγκφούρτη στις 15:30 ώρα Κύπρου.Η συζήτηση στο ΔΣ της ΕΚΤ περιπλέκεται από τα επιχειρήματα κατά πόσον τα ρίσκο που θα αναληφθεί από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα πρέπει διαμοιραστεί σε επίπεδο ευρωζώνης ή να παραμένει σε εθνικό επίπεδο.

Αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν και για το τι είδους περιουσιακά στοιχεία θα περιληφθούν στο πρόγραμμα. Ενώ θεωρείται πιθανόν να περιληφθούν και οι αγορές κρατικών ομολόγων, και άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως εταιρικά ομόλογα βρίσκονται στο τραπέζι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Keywords
Τυχαία Θέματα