Η εκπαίδευση σε συνθήκες πανδημίας στο επίκεντρο της Παγκ. Ημέρας Γραμματισμού

Η 8η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Γραμματισμού, εορτάζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στη σκιά της πανδημίας COVID-19, που εκτός από την προσωπική ζωή του κάθε ανθρώπου, έχει επίσης ανατρέψει τον Στόχο 4 της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών για εξασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης ως βάση για τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης.


Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Οργάνωση Προώθησης του Γραμματισμού, το μότο «χωρίς κανένας άνθρωπος να μείνει στο περιθώριο»  ακούγεται ακόμη πιο ουτοπικό, καθώς τα στατιστικά δεδομένα προβάλλουν αμείλικτα: Περίπου 214 εκατομμύρια

παιδιά παγκοσμίως, έχουν χάσει τα τρία τέταρτα της διά ζώσης εκπαίδευσής τους τον τελευταίο μόνο χρόνο και 773 εκατομμύρια νεαρά άτομα και ενήλικες που στερούνται των βασικών δεξιοτήτων γραμματισμού έχουν δυσανάλογα επηρεαστεί από τη διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Προσθέτει ότι, συνεπώς, «ο ρόλος του γραμματισμού προβάλλει κρίσιμος όσο ποτέ άλλοτε, για να αποτελέσει τον πυλώνα στην οικοδόμηση μιας σταθερής βάσης για μια ανθρωποκεντρική ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας».

«Η ανθρωπότητα έχει ανάγκη την εκπαίδευση σε έναν γραμματισμό ανθρωπιστικό και κριτικό, που να συνυφαίνει τις ψηφιακές δεξιότητες με την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, βασισμένο σε οικουμενικές αρχές και αξίες», αναφέρει η Παγκύπρια Οργάνωση Προώθησης του Γραμματισμού, σημειώνοντας ότι «μόνο τότε η πρόσβαση στον ψηφιακό γραμματισμό αποκτά νόημα και πραγματικά ΄δεν αφήνει κανέναν άνθρωπο στο περιθώριο΄».

Εξάλλου, σε μήνυμα του για την 8η Σεπτεμβρίου, ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδαγωγικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσιάκαλος, διερωτάται κατά πόσον «έχει νόημα μια Ημέρα Γραμματισμού σε τέτοιες συνθήκες;» δίνοντας την απάντηση ότι «ναι, ιδιαίτερα σε τέτοιες συνθήκες έχει νόημα να μιλήσουμε για τη σημασία του γραμματισμού και για το είδος του γραμματισμού που είναι απαραίτητο».

Η ΟΥΝΕΣΚΟ από την πλευρά της έδωσε τη δική της απάντηση με το θέμα που όρισε για την Παγκόσμια Ημέρα Γραμματισμού το οποίο είναι: «Γραμματισμός για μια ανθρωποκεντρική ανάκαμψη: Περιορισμός του ψηφιακού χάσματος».

Σημειώνει ότι «με τον τρόπο αυτό τονίζει την κεντρική σημασία που έχει ο γραμματισμός για την ανάκαμψη σε όλους τους τομείς, ακόμη και σ’ αυτόν της οικονομίας και ταυτόχρονα, υποδεικνύει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανισότητας μεταξύ πλούσιων και φτωχών σε έναν κομβικό τομέα, εκείνον του ψηφιακού γραμματισμού, καθώς μόνον ο γραμματισμός όλων των ανθρώπων εγγυάται την οικονομική και κοινωνική πρόοδο».

Η Πρόεδρος της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής ΟΥΝΕΣΚΟ, Λουκία Λοϊζου Χατζηγαβριήλ, σε μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Γραμματισμού αναφέρει πως «αναγνωρίζουμε ολοένα ότι Γραμματισμός δεν σημαίνει πια μόνο να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε σε κάθε παιδί και κάθε ενήλικα τη δυνατότητα να αποκρυπτογραφήσει τη μαγεία της γραφής και της ανάγνωσης, τη χαρά ενός καλού βιβλίου, τη σιγουριά να μπορεί να κρατήσει το μέλλον του στα χέρια του ακολουθώντας τη δική του διαδρομή μέσα από την εκπαίδευση».

«Γραμματισμός σημαίνει και μειώσουμε το ‘ψηφιακό χάσμα’ που θα δώσει στον καθένα, από κάθε γωνιά του κόσμου, τη δυνατότητα της πρόσβασης στον ψηφιακό κόσμο» συνεχίζει η κ. Χατζηγαβριήλ, προσθέτοντας ότι «ίσως να πρέπει πια να σημαίνει και να βοηθήσουμε τον κόσμο όχι μόνο να διαβάσει, αλλά και να κρίνει αυτό που θα διαβάσει – είτε στην τυπωμένη σελίδα, είτε στην οθόνη του υπολογιστή».

«Ας κάνουμε και το εφόδιο αυτό, αναγκαίο εφόδιο του ελεύθερα σκεπτόμενου ανθρώπου, ένα αναπόσπαστο κομμάτι του γραμματισμού, που μειώνει το ψηφιακό χάσμα και φέρνει, μέσα από τον λόγο, τους ανθρώπους κοντά όσο ποτέ», είναι η παρότρυνση της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής ΟΥΝΕΣΚΟ.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα